Leopold II-tunnel: verkeersdrukte van Affligem tot centrum Brussel

In Brussel loopt het verkeer moeizaam tussen Groot-Bijgaarden en het centrum van de stad, door de sluiting van de Leopold II-tunnel. De tunnel is een belangrijke verkeersader voor automobilisten die vanuit Gent naar het centrum van Brussel rijden en zal heel de zomer gesloten zijn voor renovatiewerkzaamheden. Op de E40 van Gent naar Brussel zijn de files niet zwaarder dan tijdens een gewone ochtendspits, maar op de Brusselse ring en op het tracé van de Leopold II-tunnel is het wel druk.

De Leopold II-tunnel in Brussel zal heel de zomer dicht zijn voor renovatiewerkzaamheden. Op deze eerste werkdag waarop de tunnel gesloten is werd op voorhand gevreesd voor een verkeersinfarct, maar dat lijkt voorlopig uit te blijven.

Op de E40 tussen Gent en Brussel verliezen automobilisten tijdens de ochtendspits een half uur. "Dat is niet uitzonderlijk", zegt VRT verkeersexpert Hajo Beeckman.

Drukte in Brussel en op de binnenring

Het verkeer loopt wel bijzonder moeilijk tussen Groot-Bijgaarden en het centrum van de stad. Dat is het tracé van de Leopold II-tunnel. Daar kleuren de verkeerskaarten donker rood.

Zowel op de Keizer Karellaan als op de Leopold II-laan is het aanschuiven.

Ook op de R0, de ring rond Brussel, is het drukker dan anders. "Mensen proberen duidelijk te vermijden om de stad via de Keizer Karellaan binnen te rijden", zegt Beeckman. "Daardoor gaat het opmerkelijk trager dan anders tussen Dilbeek en Zellik."

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) roept pendelaars zo veel mogelijk op om niet met de auto naar Brussel te komen.

Meest gelezen