Mechelen pareert kritiek: "Vanaf nu tot 2022 bouwen wij schuld stelselmatig af"

De Mechelse schepen van Financiën Walter Schroons (CD&V) doet de uitlatingen van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) over een dreigende financiële crash voor zijn stad af als "flauw". Hij vermoedt dat er electorale motieven meespelen.

Nu Antwerpen eindelijk uit woelig financieel vaarwater is en niet langer onder Vlaamse curatele staat, vergelijkt de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) Mechelen met de Titanic en het bijbehorende orkestje, "dat recht op de ijsberg vaart". "De schuldenlast van Mechelen is spectaculair gestegen", aldus De Wever. 

Ik ga ervan uit dat zij zich daarvan bewust zijn en de gepaste maatregelen zullen nemen

Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA)

Volgens Vlaams minister van Binnelands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) zijn er drie Vlaamse gemeenten die in financiële problemen dreigen te raken: Koksijde, Beveren en Mechelen. "Ik ga ervan uit dat zij zich daarvan bewust zijn en de gepaste maatregelen zullen nemen", zegt Homans aan VRT NWS. "Ze staan nog niet onder curatele."

"We hebben heel veel geïnvesteerd, onder meer in de brandweer, de politie en een nieuwe bibliotheek", reageert schepen Walter Schroons (CD&V) bij VRT NWS. "In onze langetermijnplanning, die loopt van dit jaar tot 2022, hebben wij voorzien dat de schuld daalt met 400 euro per inwoner. Wij bouwen die schuld stelselmatig af." Momenteel staat de Mechelse schuld inderdaad hoog: ruim 3.000 euro per inwoner.

Schroons vindt het flauw van De Wever dat hij uithaalt naar Mechelen nu de Antwerpse schuldenberg na zoveel jaren tot redelijke proporties is teruggebracht. "Het electorale speelt hier mee", zegt hij. Mechelen wordt overigens bestuurd door een coalitie van Open VLD/Groen/M+, N-VA en CD&V.

Meest gelezen