Foto@Philnijhuis.nl 06-53228031

De Nederlandse kunstenaar Armando is overleden

De Nederlandse kunstenaar Armando is op 88-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Armando Stichting laten weten. Hij stierf in  Potsdam (Duitsland), waar hij een woning had en vaak was om te schilderen.

Armando werd als Herman Dirk van Dodeweerd geboren op 18 september 1929 in Amsterdam. Hij behoorde tot een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse kunstenaars. Nationaal en internationaal werd hij gewaardeerd als beeldend kunstenaar, schrijver, documentairemaker en violist.

Hij groeide op in Amersfoort, vlak bij een concentratiekamp van de Duitse bezetters. Hij zag hoe gevangenen naar het kamp werden gevoerd en deed daarvan verslag in het boek "De straat en het struikgewas", waarvoor hij in 1988 de Multatuli-prijs kreeg. Zijn oorlogservaringen vormden ook de basis van zijn andere werk.

Veelzijdig man

Kort na de oorlog trad Armando 's nachts als violist op voor Amerikaanse militairen, overdag studeerde hij. In het begin stond hij onder invloed van de experimentelen. Zijn eerste solo tentoonstelling had hij in 1954. In deze tijd debuteerde hij ook als dichter. Later werd hij kunstredacteur bij de Haagse Post en zat hij bij de redactie van het tijdschrift De Nieuwe Stijl. In de jaren 70 en 80 schreef hij voor televisie en was hij te zien in de tragikomische serie "Herenleed" van de VPRO.

Armando kreeg in 1977 de Herman Gorterprijs voor poëzie en in 1985 de eerste Jacobus van Looyprijs voor letterkunde en beeldende kunst. In 1987 kreeg hij de Gouden Ganzenveer voor zijn bijdrage aan het Nederlands cultureel bezit en de verspreiding daarvan in Europa.

Als beeldend kunstenaar werd hij in de jaren 60 lid van de kunstgroepering Nul. Eind 1998 kreeg de kunstenaar een eigen, permanente tentoonstellingsplek in Het Armando Museum in Amersfoort. Een groot deel van zijn werk werd in 2007 vernietigd toen het museum afbrandde. Het deel van de collectie dat werd gered, ging naar het Museum Oud Amelisweerd in Bunnik.

Meest gelezen