Video player inladen...

"Pas op met vonken en vuur"

In de drie grote natuurgebieden in de provincie Antwerpen, onder meer de Kalmthoutse heide, geldt code rood dezer dagen - je komt er beter niet nu het zo droog is. De Brandweer Zone Rand verspreidt flyers met de gebruikelijke tips om brand te voorkomen. Maar sommige was u misschien al vergeten en andere liggen niet zo voor de hand. We frissen uw geheugen even op. 

De drie grote natuurgebieden ten noorden van Antwerpen - de Kalmthoutse Heide en het Groot en het Klein schietveld - zijn niet afgesloten want dat is onbegonnen werk. Iedereen krijgt wel de raad om er weg te blijven. 

Roken kan zware gevolgen hebben

Eén van de brandweertips is - dat spreekt vanzelf - niet roken in natuurgebied. Eén peuk op de uitgedroogde grond kan hectaren in lichterlaaie zetten. 

De adviezen op de flyer gelden niet alleen voor bos en heide. Overal waar gras groeit is er brandgevaar. Daarom vraagt de brandweer iedereen om geen sigarettenpeuken weg te gooien, ook niet uit het autoraampje.

Let op waar je je auto parkeert

Al eens aan de uitlaatpijp gevoeld na een autorit? Beter niet, want die is gloeiend heet. Oppassen dus als je je wagen of bromfiets parkeert op grasland of in bos- en heidegebied. De organisatoren van Rock Werchter zijn bij deze gewaarschuwd. 

Vermijd vonken

Bij nogal wat klussen kunnen de vonken eraf springen, denk maar aan lassen, slijpen, afbranden. Op een dak staan in deze hitte is sowieso geen goed idee, maar met werken aan het dak wacht je volgens de brandweer ook beter tot de temperatuur wat gezakt en het brandgevaar geweken is. 

Leg de tuinslang bij de barbecue

Barbecueën mag uiteraard, je moet het toestel wel op een brandvrije ondergrond zetten. En hou de tuinslang erbij. Ook met andere vuurtjes is het oppassen geblazen - kampeervuurtjes gebruik je beter niet want die kunnen omvallen en wanneer het barbecuefeestje afgelopen is mag je niet vergeten de kaarsen en muggenfakkels te doven.  

Een fles in het gras kan geen brand veroorzaken

Zijn rondslingerende flessen niet gevaarlijk? Kunnen ze niet als loep voor de zon fungeren en vuur doen ontstaan? Daar moet brandweercommandant Ronny Van Riel van Kalmthout eens hartelijk om lachen. "Toen ik klein was, heb ik weleens met een vergrootglas gaatjes proberen te branden in een sigarenkistje, maar met een fles, die dan ook nog eens rond is, is dat niet mogelijk - nee, dat is een urban legend."

Meest gelezen