Piepjong, populair en populistisch: Sebastian Kurz vanaf nu 6 maanden aan het Europese roer

Vandaag maakt Europa kennis met Sebastian Kurz, de 31 jaar jonge Oostenrijkse kanselier die sinds 1 juli het roterende voorzitterschap van de EU waarneemt. Kurz stelt vandaag de speerpunten van zijn beleid voor in het Europees Parlement. Zal deze dynamische leider Europa nieuwe vleugels geven of zal hij net erop toezien dat die vleugels worden gekortwiekt?

Nog geen jaar geleden slaagde "Wunderwuzzi" Sebastian Kurz erin te doen wat niemand voor mogelijk had gehouden: in zijn eentje stofte hij de wat oubollige ÖVP af en bezorgde hij zijn christendemocratische partij een kieszege. De extreemrechtse FPÖ, de gedoodverfde winnaar van die verkiezingen, gaf het jonkie meteen het nakijken, maar hij stapte wel met hen in de Weense regeringsboot.

Net zoals de Franse president Emmanuel Macron wordt Sebastian Kurz beschouwd als politicus van de nieuwe generatie. Maar of Kurz even Europees gezind is als Macron is nog maar de vraag. "Ein Europa, das schützt" (Een Europa dat beschermt, nvdr.): dat is het Oostenrijkse motto voor 6 maanden EU-voorzitterschap. Tegen wat moet Europa bescherming bieden? Tegen vluchtelingen, asielzoekers of migranten.

Kurz lanceerde eerder al een plan om buiten de EU opvangkampen voor afgewezen asielzoekers te openen. Die moeten een ontradend effect hebben zodat "gelukzoekers" in de landen van oorsprong wel twee keer zouden nadenken voor ze aan de gevaarlijke en dure reis naar Europa beginnen.

Tegen de "welkom-cultuur"

In zijn kruistocht tegen de zogenoemde "Willkommenskultur" vindt Sebastian Kurz bondgenoten in Oost- en Centraal-Europa. Zo trok hij vorige week nog naar de Hongaarse hoofdstad Budapest voor overleg met de vier Visegradlanden (Hongarije, Tsjechië, Slovakije en Polen). Al die landen zijn op zijn zachtst gezegd koele minnaars van de Europese spreidingsplannen voor migranten die in aanmerking komen voor asiel.

Kurz gaat zich niet te buiten aan controversiële uitlatingen - zoals bijvoorbeeld de Hongaarse premier Viktor Orban wel doet - maar hij staat wel voor een bikkelharde opstelling in verband met migratie. Allicht zal hij dus al zijn politieke gewicht in de schaal werpen om de Europese buitengrenzen zo veel mogelijk dicht te timmeren en zo veel mogelijk migranten buiten Europa te houden. 

Ik wil graag een Europa met een krachtig buitenlands beleid en een sterke defensie, dat garant staat voor economische groei en dat de uitdagingen van de vluchtelingencrisis aanpakt

Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz in "Der Spiegel"

Anderzijds wordt verwacht dat Oostenrijk niet gaat ijveren voor het optrekken van nieuwe binnengrenzen. Daarvoor is het Alpenland te veel afhankelijk van doorvoerhandel.

In het verleden heeft Sebastian Kurz zich al uitgesproken voor een sterk Europa. Hier plaatst hij zich op de lijn van de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Die laatste is tot nader order nog altijd de "Nummer Einz" van de Europese christendemocraten, hoewel dat wel eens zou kunnen veranderen met de komst van Sebastian "Sturm und Drang" Kurz op de Europese bühne.

Meest gelezen