Video player inladen...

Onderzoek moet uitwijzen of Iraanse regime achter verijdelde aanslag in Frankrijk zat

De aanslag die een Belgisch koppel van Iraanse origine in Frankrijk wou plegen, is van een heel ander niveau dan de terroristische aanslagen die we tot nu toe kennen. Dat zegt de topman van de Staatsveiligheid aan VRT NWS. Volgens de inlichtingendienst gaat het hier om terreur met betrekking tot een buitenlands politiek conflict. Het feit dat er een Iraanse diplomaat is aangehouden, kan volgens de Staatsveiligheid wijzen op de betrokkenheid van het Iraanse regime. Al moet dat nog verder onderzocht worden.

"Hier hebben we te maken met een interstatelijke terreur tegen een beweging die tegen het regime van Iran is", zegt Jaak Raes, topman van de Staatsveiligheid.

"Het feit dat een Iraanse diplomaat betrokken is in deze zaak kan wijzen op enige betrokkenheid van het regime", gaat Raes verder. "Al moet verder onderzoek dat nog uitwijzen."

We weten zeker dat het de bedoeling was om minstens mensen te kwetsen

Jaak Raes, Staatsveiligheid
Video player inladen...

Wel is de inlichtingendienst 100 procent zeker dat er een aanslag is verijdeld, waaraan minstens twee Belgen rechtstreeks hebben deelgenomen. "We weten zeker dat het de bedoeling was om mensen minstens te kwetsen", zegt Raes. "25.000 mensen die een zaal vergaderen, daar heb je ongetwijfeld slachtoffers."

"De actie was gericht tegen het congres van de MEK, die jaarlijks eind juni een congres organiseert. We zijn er in geslaagd om de 25.000 genodigden van een congres in veiligheid dat congres te laten beleven zonder dat er daar een aanslag is gekomen." Staatsveiligheid wijst er verder op dat er voor ons land helemaal geen gevaar was.

De Staatsveiligheid benadrukt nog dat deze terreurgroepering opgerold is kunnen worden dankzij de goede uitwisseling van informatie tussen onze diensten en Frankrijk en Duitsland.

Demeyer: "Iran belooft volledige medewerking aan het onderzoek"

Video player inladen...

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal

Video player inladen...

Meest gelezen