Video player inladen...

Politieke crisis in Duitsland: Seehofer neemt (nog) geen ontslag en legt zijn lot in handen van de CDU

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken en CSU-voorzitter Horst Seehofer linkt zijn politieke toekomst aan het al dan niet toegeven van de CDU van bondskanselier Angela Merkel in het heikele migratiedossier. Dat is beslist tijdens de vergadering van de top van de CSU, zo bericht het Duitse persagentschap DPA. Vandaag, na een gesprek met de leiding van de CDU, hakt Seehofer de knoop door.

Het migratiedossier heeft in Duitsland geleid tot een gespannen verhouding tussen de christendemocratische CDU en de Beierse zusterpartij CSU. Seehofer wil dat migranten die in Duitsland aankomen, worden teruggestuurd naar het Europese land waar ze voor het eerst geregistreerd werden. Merkel pleitte voor een Europese aanpak en kreeg tot aan de Europese top van deze week om een regeling uit te werken met de andere lidstaten van de Europese Unie.

De CSU-top vergaderde gisteren in München urenlang over het migratieakkoord dat tijdens de Europese top van deze week is bereikt. Seehofer liet zondag al snel verstaan dat hij niet tevreden is met het akkoord, dat onder meer de oprichting van controlecentra op Europees grondgebied omvat.

Uiteindelijk zei de binnenlandminister en partijleider zondagavond zelfs dat hij zijn beide ambten wil neerleggen. Dat stuitte binnen de partij echter op protest, onder meer van de fractieleider van de CSU in de Bondsdag, Alexander Dobrindt.

De CSU legt de bal nu in het kamp van de CDU. Seehofer blijft aan als Merkels partij toegevingen doet om de patstelling in het migratiedossier te doorbreken, zeggen bronnen binnen de Beierse partij. Seehofer zal de knoop pas vandaag na overleg met de partijtop van de CDU doorhakken.

Gesprekken worden vandaag hervat

Ook de top van de CDU, die gisteren zijn steun in Merkel opnieuw uitsprak, was bijeengekomen om te vergaderen over een oplossing in het dossier. Kort na middernacht werden de gesprekken stopgezet. Vanmorgen om 8.30 uur worden ze weer hervat.

De 68-jarige Seehofer is sinds 14 maart de minister van Binnenlandse Zaken in de nieuwe regering van Merkel. Sinds oktober 2008 staat hij al aan het hoofd van de CSU.

Meest gelezen