Video player inladen...

Aanslag verijdeld: Belgisch koppel wilde bom laten ontploffen bij Iraanse oppositiemeeting in Frankrijk 

Het Belgische gerecht heeft dit weekend een aanslag in Frankrijk voorkomen. Een Belgisch koppel van Iraanse origine wou dit weekend namelijk een bom laten ontploffen in Frankrijk tijdens een meeting van een Iraanse oppositiepartij in de buurt van Parijs. Zaterdagmiddag werden de twee onderschept. In hun auto vond de politie springstof en een ontstekingsmechanisme voor een bom. Ook een Iraanse diplomaat in Duitsland is opgepakt in het kader van het onderzoek.

 Een Belgisch koppel met Iraanse roots is door de Antwerpse onderzoeks­rechter aangehouden voor poging tot terroristische moord en het voorbereiden van een terroristisch misdrijf.

De twee dertigers werden dit weekend onderschept in de wijk Stokkel, in de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe. Het koppel was onderweg naar Frankrijk. In de auto vond de politie 500 gram TATP-springstof en een ontstekingsmechanisme voor een bom.

Met 500 gram TATP kan je heel veel schade aanrichten

Eric Van der Sypt, Federaal Parket

Eric Van der Sypt van het federaal parket wijst erop dat met de gevonden springstof heel wat schade kon worden aangericht. "Met 500 gram TATP kon er heel wat schade aangericht worden. Zeker als je dit dan nog zou omringen met spijkers en andere metalen voorwerpen, zoals bij de aanslagen in Brussel."

DOVO, die ter plaatse was, kon de springstof gecontroleerd tot ontploffing brengen.

Doel van aanslag?

Het koppel wilde een bomaanslag plegen op een conferentie van de Iraanse oppositiepartij MEK (de Iraanse Volksmoedjahedien), in Villepinte, dicht bij Parijs. Op deze conferentie waren zo'n 25.000 mensen aanwezig.

Ook Iraanse diplomaat aangehouden

In het kader van het onderzoek werden ook huiszoekingen uitgevoerd in Wilrijk, Boom, Ukkel, Bergen en Leuze-en-Hainaut.

Ook in het buitenland werden mensen aangehouden in verband met de zaak. In Frankrijk werd iemand opgepakt en in Duitsland werd een Iraanse diplomaat bij de ambassade in Wenen aangehouden.

Bekijk hieronder de eerste informatie van onze reporter ter plaatse Philip Heymans.

Video player inladen...

Intussen hebben premier Charles Michel (MR) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op Twitter de inlichtingen- en veiligheidsdiensten bedankt die hebben geholpen om de aanslag in Frankrijk te verijdelen.

Michel looft hun "uitstekende werk" in Stokkel. "Eens te meer heeft de goede samenwerking tussen Europese partners vruchten afgeworpen", aldus de eerste minister. Jambon looft het kordate optreden en benadrukt dat er geen sprake is geweest van plannen voor een aanslag in België. Daarom wordt het dreigingsniveau niet verhoogd.

Bekijk hier de reportage uit Terzake

Video player inladen...

Meest gelezen