Unesco-monument belfort van Dendermonde opnieuw open

Het belfort van Dendermonde is weer open. Het gebouw werd sinds oktober vorig jaar gerestaureerd. De Belgische belforten zijn door de Unesco erkend als werelderfgoed. Eerder had Dendermonde ook de lakenhalle en het stadhuis gerestaureerd.

Het belfort van Dendermonde is een historisch monument van 1378, het is het symbool van de vrijheid van de stedelingen. Vroeger werden daar de stadskeure en de schatkist bewaard. Maar ook de torenwachters verbleven er, zij hielden een oogje in het zeil over de stad, bijvoorbeeld voor als er ergens brand zou ontstaan.

Het is een gebouw met veel geschiedenis waar de inwoners trots op zijn, zegt burgemeester Piet Buysse.

Het belfort gaat voor het grote publiek open op 12 juli en dan blijft het twee maanden gratis toegankelijk voor alle Dendermondenaren. Daarna moet je 2 euro betalen voor een bezoek, maar je krijgt er een audiogids bij waarmee je naar de verhalen kan luisteren over de geschiedenis.

Je kan ook de lakenhalle bezoeken waar een collectie schilderkunst van de Dendermondse School hangt.

De trappen in het gerestaureerde belfort van Dendermonde

Meest gelezen