Verijdelde aanslag Frankrijk: "Tactische zet om Iran schade te berokkenen"

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Zjawad Sarif heeft zijn twijfels over de verijdelde aanslag op een conferentie van de Iraanse oppositiepartij MEK in Frankrijk. Hij noemde de affaire maandag op Twitter een "tactische zet" om Iran schade te berokkenen.

"Hoe handig: net als wij een presidentieel bezoek aan Europa starten (naar Zwitserland en Oostenrijk, red.), wordt een zogezegde Iraanse operatie blootgelegd en worden twee Iraniërs opgepakt", aldus minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Zjawad Sarif op Twitter.

De minister noemde het incident en de link met Iran bedenkelijk. Toch is Iran bereid om met de bevoegde autoriteiten samen te werken, aldus Sarif, die toevoegt dat "Iran ondubbelzinnig elke vorm van geweld en terreur veroordeelt".

Het federaal parket verklaarde vandaag dat twee Belgen van Iraanse afkomst werden opgepakt omdat ze op 30 juni een bomaanslag zouden hebben willen plegen op een conferentie van MEK in Parijs, waar 25.000 mensen verwacht werden onder wie de Amerikaanse ex-presidentskandidaat Newt Gingrich en de voormalige burgemeester van New York Rudy Giuliani. De twee uit Wilrijk werden onder aanhoudingsmandaat geplaatst voor poging tot terroristische moord en het voorbereiden van een terroristisch misdrijf.

In Duitsland werd in hetzelfde dossier een Iraanse diplomaat opgepakt, wat de oppositie dan weer doet vermoeden dat Iran betrokken is bij de poging tot aanslag.

Ook in Frankrijk zijn zaterdag al drie mensen opgepakt omdat ze mogelijk banden zouden hebben met het Belgische koppel. Twee van hen zijn vanavond weer vrijgelaten.

Meest gelezen