Video player inladen...

Waterleidingen in Limburg breken door droogte

De droogte veroorzaakt de jongste dagen alsmaar meer breuken in de waterleiding in Limburg. Daartegenover staat dat er op dit moment geen bevoorradingsproblemen zijn bij De Watergroep in Limburg.

Het was al enkele dagen te merken en maandagochtend kwamen er nog meer oproepen binnen bij De Watergroep over breuken in waterleidingen. Dan wordt de watertoevoer eerst zo snel mogelijk afgesloten om weinig water te laten verloren gaan.

"Bij een lange droge periode droogt de ondergrond steeds dieper uit", legt directeur Michel Vanroy van De Watergroep Limburg uit. "En dan komen er in de grond wat verschuivingen. Enkele millimeters kunnen al volstaan voor gevoelige leidingen om te breken."

Het gaat vooral om leidingen in oud gietijzer of vezel-cementleidingen. "Gewone distributieleidingen in de berm zijn op een uurtje hersteld", volgens Vanroy. "Als er eerst een wegdek of stoep moet opgebroken worden, duurt het wat langer." En met nog meer droge dagen in het vooruitzicht, zal de toestand er wellicht niet op verbeteren.

Geen bevoorradingsproblemen

Anderzijds is de drinkwaterbevoorrading in Limburg nog altijd verzekerd. "Dat komt doordat we na de problemen in de jaren '90 - toen de druk op de leidingen regelmatig moest verminderd worden - heel wat geïnvesteerd hebben om de bevoorrading te verzekeren. En we halen ons water uit grondwater in diepere lagen."

"Provincies die oppervlaktewater gebruiken, kunnen al na één droge winter problemen hebben. Bij ons kan daar al een decennium over heen gaan", aldus Michel Vanroy.

Maar toch roept De Watergroep op om ook in Limburg zo zuinig mogelijk met drinkwater om te springen.

 

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal

Video player inladen...

Meest gelezen