Wilfried Vandaele: "N-VA is een brede volkspartij, het is normaal dat er verschillende klemtonen zijn"

Vlaams Parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) vindt het normaal dat er binnen de N-VA soms ook kritiek kan komen op de partijlijn. "De N-VA is een brede volkspartij, het is normaal dat er hier en daar andere klemtonen zijn", vertelt Vandaele in "De ochtend" op Radio 1. Dit weekend gaf Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) een kritisch interview over zijn partij. Hij vindt dat de N-VA te harde standpunten inneemt.

In "Het Belang van Limburg" verklaarde Peumans dat hij de partijlijn van de N-VA soms te rechts vindt, hij ziet in staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) niet de geknipte man om de partij te leiden. Peumans gelooft ook dat verschillende andere partijleden zijn visie delen.

"Er zijn natuurlijk thema's die "goed scoren", en dat zijn vaak de hardere thema's zoals migratie", zegt Vandaele. "Maar binnen de N-VA zijn veel mensen ook met de zachtere thema's zoals onderwijs en leefmilieu bezig. Helaas komen die thema's soms minder naar buiten."

Maar als partijleden ontevreden zijn, kunnen ze dat zonder problemen intern aankaarten, aldus Vandaele. "Er is het partijbureau, de partijraad, fractievergaderingen enzovoort. We hebben altijd een puntje "varia", waar alles aangekaart kan worden. Daar kunnen mensen ook kritiek kwijt zonder daarop afgerekend te worden."

Op vergaderingen intern kunnen partijleden kritiek kwijt zonder daarop afgerekend te worden.

Wilfried Vandaele, N-VA

"Maar als op die vergaderingen iets beslist wordt, hebben we wel de gewoonte om dat allemaal naar buiten te verdedigen. Dat geeft rechtlijnigheid."

Volgens Vandaele is het niet ongewoon dat er binnen de N-VA verschillende stromingen zijn. "We zijn een brede volkspartij, en dus ook een brede afspiegeling van de samenleving. Dan is het normaal dat er verschillende klemtonen klemtonen en nuance's zijn."

Beluister het gesprek met Wilfried Vandaele in "De ochtend":

Meest gelezen