Video player inladen...

52.000 nieuwe jobs in een jaar tijd: "Duidelijk effect van taxshift"

De RSZ, de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid, heeft cijfers vrijgegeven voor het eerste kwartaal van 2018. In vergelijking met een jaar eerder zijn er 51.600 jobs bij gekomen, waarvan ruim 47.600 in de privésector. Het aantal jobs zit op het hoogste punt in 10 jaar.

Het is minister van Sociale Zaken Maggie De Block die de cijfers ontving van de RSZ. Zij ziet hierin, naast de economische conjunctuur, een duidelijk effect van de taxshift, de verlaging van de loonkosten.

In 2016 verlaagde de regering de sociale zekerheidsbijdragen van de werkgevers een eerste keer, van 32,4 naar 30 procent. Sinds 1 januari dit jaar is het tarief nog verder gedaald, tot 25 procent.

Sprong in eerste kwartaal

"We zien echt een sprong in de cijfers in het eerste kwartaal van 2018 en dat is net het kwartaal waarin we de RSZ-bijdragen van de werkgevers aanzienlijk verlaagd hebben", aldus De Block. "Ook mensen op het terrein getuigen dat het nu minder duur is om iemand aan te werven."

Gaat dat zo snel, een maatregel invoeren op 1 januari en meteen zie je het effect in de cijfers? "Dit was natuurlijk aangekondigd", reageert Maggie De Block. "De mensen hebben hier waarschijnlijk ook op gewacht. Een aangekondigde maatregel heeft altijd een beetje een sturend effect."

Geen euforie

Econoom Gert Peersman van de Gentse universiteit maakt wel een belangrijke kanttekening. "Verhoudingsgewijs zijn er minder jobs bijgekomen dan in de buurlanden, die geen taxshift hebben gehad. En er zijn ook minder jobs bijgekomen dan de internationale conjunctuur er normaal creëert. Er is dus geen reden tot euforie en de regering mag vooral die internationale conjunctuur danken voor de jobs die er wel zijn bijgekomen."

Het is nu uitkijken naar de cijfers van het tweede kwartaal van dit jaar. Verschillende experts vrezen namelijk dat, na de sterke economische opleving van 2017, de groei nu zal vertragen.

Meest gelezen