Video player inladen...

"Adrenaline is super in sommige situaties, maar niet in de speleologie"

"Met hoeveel zijn jullie? 13? Geweldig." De duikers die gisteren na tien dagen zoeken in aartsmoeilijke omstandigheden bij de jonge voetballertjes in de grot zijn geraakt, brachten een golf van opluchting en euforie in Thailand en ver daarbuiten. De duikers zijn twee Britse vrijwillige redders, gepassioneerd door duiken en speleologie, de studie van grotten.

Rick Stanton en John Volanthen maken deel uit van het British Cave Rescue Council (BCRC) dat betrokken is bij de reddingsactie in Thailand. De twee zijn gepassioneerd door speleologie en duiken. Al jarenlang nemen ze als vrijwilliger deel aan reddingsoperaties, de ene al hachelijker dan de andere. Vorige week zijn ze naar Thailand vertrokken.

"Zij gingen voorop", zegt de vicevoorzitter van de BCRC. "Ze moesten tegen de stroom in zwemmen en zich vastklampen aan de wanden." Bij de jongens geraken kostte hen drie uur, terugkeren nog eens drie uur.

Rick Stanton (rechts op de foto boven), een brandweerman van in de vijftig uit Coventry, was al betrokken bij de redding van zes Britse soldaten die in 2004 vastzaten in een grot in Mexico. Voor zijn heldenmoed werd hij toen bekroond door de Britse koningin. "Wie had dat gedacht, dat ik door gepassioneerd te raken door speleologie overal ter wereld zou komen, en dat deze hobby me beloningen zou opleveren, en zelfs een onderscheiding als deze", zei hij daar toen over.

John Volanthen (links op de foto boven), een ingenieur van rond de veertig uit Bristol, is al even gebeten door speleologie. Ook hij vertelde in de Britse pers al eerder over zijn uit de hand gelopen hobby, waarmee hij levens weet te redden. "Paniek en adrenaline zijn super in sommige omstandigheden, maar niet in de speleologie."

Bekijk nog eens de beelden:

Video player inladen...

Meest gelezen