Al meer dan 1.400 migranten verdronken op Middellandse Zee dit jaar

Steeds meer migranten verdrinken in de Middellandse Zee. Het aantal mensen dat zich aan de overtocht waagt, is de afgelopen maand zeer sterk gestegen, omdat de angst onder de migranten leeft dat Europa de grenzen zal sluiten, dat zegt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Dit jaar zijn er al 1405 migranten gestorven die zich aan de oversteek naar Europa via de Middellande Zee hebben gewaagd, meldt het IOM. Ook de afgelopen dagen zijn er minstens 200 mensen verdronken die in onveilige boten via mensensmokkelaars in Europa probeerden te geraken.

In totaal zijn er dit jaar al 15.426 mannen, vrouwen en kinderen aangekomen in Europa, gered via de Middellandse Zee. Maar bijna de helft van dat aantal, namelijk 7.104 migranten, zijn enkel in de afgelopen maand juni gearriveerd. 

"Alarmerende toename"

Het is een "alarmerende toename” van het aantal migranten dat verdrinkt op de Middellandse Zee, zegt het IOM. "De Mensensmokkelaars misbruiken de wanhoop onder de migranten over nieuwe strengere maatregelen van de EU", staat in een verklaring te lezen.

Het aantal migranten dat in totaal naar Europa kwam via de Middellandse Zee is wel verminderd van 45.808 migranten tot begin juli dit jaar, ten opzichte van 100.923 migranten in dezelfde periode vorig jaar.

De IOM noemt de migratieroute vanuit Afrika door de woestijn en daarna over zee naar Europa het dodelijkste migratietraject ter wereld.

Meest gelezen