Australische aartsbisschop krijgt één jaar cel voor toedekken kindermisbruik

In Australië is de aartsbisschop van Adelaide, Philip Wilson (67), dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar voor het toedekken van kindermisbruik in de jaren 70. Wellicht wordt die straf omgezet in huisarrest. Wilson is de hoogste katholieke functionaris die is veroordeeld in verband met seksueel misbruik.

De feiten speelden zich af toen Wilson hulppriester was in de parochie East Maitland, ten westen van Newcastle. Hij hielp toen bij het toedekken van het misbruik van minstens vier jongens door medepriester Jim Fletcher, die zich gedurende zijn hele carrière aan jongens zou hebben vergrepen en in 1990 uiteindelijk werd gevat nadat hij een misdienaar had misbruikt. Fletcher overleed in 2006 in de gevangenis.

Zelf hield Wilson altijd zijn onschuld staande. Eind mei werd hij echter door de rechtbank in Newcastle schuldig bevonden. De aartsbisschop riskeerde tot twee jaar cel, maar gisteren legde de rechtbank hem één jaar cel op. Volgende maand wordt bepaald of hij zijn straf thuis kan uitzitten. Wilson heeft alzheimer in een vroeg stadium.

Meest gelezen