Wat vinden onze burgemeesters van "Jij Kiest"? U hoort hun reacties hier

De teller van jijkiest.be, de site waarop elke Vlaming een voorstel kan doen om iets te veranderen in zijn of haar gemeente, staat intussen al op meer dan 2.200. Vooral de thema's mobiliteit, infrastructuur en duurzaamheid lijken de Vlaming wakker te houden. Verrassen deze thema's onze burgemeesters? En wat vinden ze überhaupt van "Jij Kiest"? Wij vroegen het aan de burgemeesters van enkele grote steden. 

Beluister hier de uitspraken van burgemeesters Dries (Genk), Vande Lanotte (Oostende), Dehandschutter (Sint-Niklaas) en Somers (Mechelen)

Bart Somers (Open VLD), de burgemeester van Mechelen, vindt het een goede website. "Zo worden de lokale verkiezingen geen nationale verkiezingen. Ook is het positief dat de mensen zelf kunnen aandragen wat ze belangrijk vinden. Er wordt gewicht gegeven, omdat iedereen het bericht goed of slecht kan vinden. Dat maakt van "Jij Kiest" een zeer leerrijk platform dat het lokaal debat zeker zal voeden."

Die mening wordt gedeeld door burgemeester Kris Declercq (CD&V) van Roeselare. "De website jijkiest.be plaatst de gemeenteraadsverkiezingen in het juiste perspectief: het tonen van lokale bezorgdheden en lokale ideeën vanuit een opbouwende aanpak."

Ook Renaat Landuyt (SP.A), de burgemeester van Brugge, reageert positief: "Ik vind het één van de vele goede initatieven en het past binnen onze campagne van huisbezoeken en inzetten op het internet. De voorstellen zijn een goede verzameling van ideeën die nu reeds circuleren."

Ik heb een beetje gemengde gevoelens - op zich is het wel een leuk initiatief, maar er doen zeer weinig mensen aan mee

Johan Vande Lanotte (SP.A)

Hun Genkse collega Wim Dries (CD&V) verwacht dat "Jij Kiest" geen eendagsvlieg wordt: "Ik hoop dat de website ook na de gemeenteraadsverkiezingen kan blijven bestaan omdat het goed voor beleidsprogramma's kan zijn."

Kritiek is te vinden bij de burgemeester van Oostende, Johan Vande Lanotte (SP.A). "Ik heb gemengde gevoelens bij de website. Het is een aardig initiatief, maar er doen zeer weinig mensen aan mee. Ook bestaan veel voorstellen of zijn sommige voorstellen al onderzocht geweest, die dan zijn afgewezen voor een bepaalde reden. Het zou beter zijn mocht de mogelijkheid er zijn om meer informatie of duiding te geven bij de voorstellen, die soms te weinig zijn uitgewerkt."

Eén persoon vindt dat de stad de islam moet afschaffen en de ander vindt dat de stad het Offerfeest moet organiseren. Je kan nooit alle opinies verzoenen

Bart De Wever (N-VA)

Voor burgemeester Bart De Wever (N-VA) toont de website aan dat het een moeilijke evenwichtsoefening wordt om alle kiezers blij te maken. "Je kan op jijkiest.be ook lezen dat één persoon vindt dat de stad de islam moet afschaffen en de ander vindt dat de stad het Offerfeest zelf moet organiseren. In een grote stad zoals Antwerpen kan je niet alle opinies verzoenen. Het komt er op aan om naar de burger te luisteren en dan vanuit het algemeen belang een sterk en realistisch aanbod te doen." 

De opkomst van de autoluwe stad

Vooral het thema 'fiets, auto of bus' houdt de Vlaming bezig. Maar liefst 751 voorstellen liepen al binnen over dit thema, de helft meer dan 'netheid en infrastructuur', dat op de tweede plaats staat met 376 voorstellen. 

Dat de meeste voorstellen gaan over mobiliteit, verbaast de burgemeesters allerminst. Naar eigen zeggen besteden ze hier al veel aandacht aan. Burgemeester van Sint-Niklaas, Lieven Dehandschutter (N-VA): "In mijn stad gaat het vooral over mobiliteit, zoals het gebrek aan parkeerplaats en het respecteren van de fietser. De gemeenteraad en ik proberen Sint-Niklaas verder als fietsstad te promoten."

In steden zijn de mobiliteitsuitdagingen erg groot, waar zoveel mensen dicht bij elkaar wonen

Vincent Van Quickenborne (Open VLD)

In Kortrijk denkt burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) aan een autoluwe stad: "Het zal noodzakelijk zijn om Kortrijk op een slimme manier autoluwer te maken om zo de gezondheid en verkeersveiligheid van onze inwoners te garanderen. De mobiliteitsuitdagingen zijn zeker in de steden erg groot, waar zoveel mensen dicht bij elkaar wonen."

Ook in Hasselt heeft burgemeester Nadja Vananroye (CD&V) plannen voor een autoluwe binnenstad. "Maar ook over het promoten van nieuwe woonvormen zoals cohousing denk ik na."

Meest gelezen