Video player inladen...

Belgisch-Iraans koppel: "Druk vanuit Iran om aanslag te plegen"

Het koppel van Iraanse afkomst, dat dit weekend opgepakt werd, heeft verklaard dat ze zich onder druk gezet voelden door Iran om een aanslag in Frankrijk te plegen. Dat schrijven de kranten van Mediahuis en wordt bevestigd aan onze redactie.

Het  koppel van Iraanse origine kon dit weekend onderschept worden door het Belgische gerecht. In hun auto? Springstof en een ontstekingsmechanisme voor een bom. Hun bestemming? Een meeting van een Iraanse oppositiepartij in de buurt van Parijs. 

Maar zaterdag konden de twee onderschept worden. Ze reden zich vast in de file rond Brussel en beslisten daarop de autosnelweg te verlaten. De speciale eenheden - die hen achtervolgden - konden hen vervolgens zonder problemen onderscheppen. DOVO liet de springstof gecontroleerd ontploffen. Er werden daarna nog verschillende huiszoekingen in ons land uitgevoerd, waar speurders computers, geld en auto's in beslag namen.

Link met Iran?

Ook in onze buurlanden werden er arrestaties verricht. In Duitsland werd een Iraanse diplomaat bij de ambassade van Wenen aangehouden. Het onderzoek moet uitwijzen of het Iraanse regime betrokken was bij de plannen, zo liet Staatsveiligheid gisteren weten. 

Het koppel heeft intussen verklaard dat ze zich door hun thuisland Iran onder druk gezet voelden om de aanslag te plegen. Ze vreesden dat er gevolgen zouden zijn voor hun familie die nog in Iran verblijft.  Het gerecht en de inlichtingendiensten onderzoeken nu of hun verklaringen kloppen.

Meest gelezen