Belgische economie neemt adempauze

De groeivertraging die de Belgische economie nu doormaakt, is niet meer dan een dip. Dat zegt het VBO, het Verbond van Belgische Ondernemingen, na de halfjaarlijkse rondvraag bij zijn leden.

Het VBO gaat er vanuit dat de Belgische economie dit jaar met 1,75 procent zal groeien. Het blijft optimistischer dan de Nationale Bank en het Planbureau die een groei van respectievelijk 1,5 procent en 1,6 procent verwachten.

Toch stelt ook het VBO haar groeiverwachtingen negatief bij. Een half jaar geleden gingen de werkgevers nog uit van een groei van 2 procent. Dat is te wijten aan de duurdere euro en de hogere olieprijzen. Maar ook de vrees voor een handelsoorlog speelt mee. Een importheffing op Europese wagens bijvoorbeeld zou ook ons land schade kunnen toebrengen.

"Fundamentals blijven gezond"

Maar belangrijke neergang van onze economie valt volgens het VBO niet te verwachten. De 'fundamentals' blijven gezond", zegt Pieter Timmermans van het VBO.  "Er is een tijdelijke dip, maar onderliggend zijn de investeringen nog goed. Bedrijven investeren in innovatie en nieuwe projecten. De jobcreatie is nog op peil.  En de koopkracht is er op vooruit gegaan door de tax shift."

"De wil om te investeren is niet veranderd", zegt hoofdeconoom Edward Roosens. "Zelfs de sectoren die het wat moeilijker hebben, zetten volop in op innovatie. De distributiesector bijvoorbeeld probeert op die manier zijn achterstand in de e-commerce recht te zetten."

Meest gelezen