AFP or licensors

De typisch Belgische geslagen-hond-mentaliteit: deze generatie Rode Duivels toont hoe u dat kan ombuigen

Het zit verweven in de Belgische cultuur om ons hoofd te laten hangen. "Als we falen, falen we en de hele wereld gaat daar een oordeel over vellen", legt coach gedragstherapie Annick Seys uit. De Rode Duivels lieten gisteren echter zien dat het anders kan. Ze zijn er op het WK in geslaagd om terug te komen van een onverwachte 2-0 achterstand, meer nog: de tegenslag werd omgebogen in een late zege. Wat kunnen u en ik daar uit leren?

Ego's opzij zetten

De tweede helft was pas begonnen of de Rode Duivels stonden gisterenavond al 2-0 achter tegen Japan. Weg was de kwartfinale tegen Brazilië, weg was de droom van een halve finale, een finale, of, wie weet... Maar toen bracht bondscoach Martinez twee nieuwe spelers op het veld, maakte België gelijk en scoorden we een prachtige goal in blessuretijd. Die vertrok bij doelman Courtois, ging verder via spelmaker De Bruyne, dan naar flank Meunier, die de bal voorzette naar Lukaku, die hem achter hem liet voor Chadli. Geen individuele actie dus, maar wel een mooie collectieve beweging.

Jef Brouwers, sportpsycholoog van de Rode Duivels, haalt niet toevallig de teamgeest aan die ons elftal uit het dal hielp geraken. "De mentaliteit van de Duivels is anders dan vroeger. Ze staan met een winnaarsmentaliteit op het veld én de individuele topvoetballers zetten hun ego's opzij", ziet hij. Er is een evolutie in mentaliteit: het negativisme maakt plaats voor het positivisme.

(Lees verder onder de foto)

Lukaku is een goalgetter maar dacht helder na en deed een onwaarschijnlijke geste

Brouwers dicht daarbij een rol toe aan bondscoach Martinez. "Het is een verademing hoe de coach een team heeft weten maken. Eerst waren de spelers individuen, nu spelen ze voor elkaar, en dat tot de laatste minuut. Dat is in voetbal meer dan ooit nodig", zegt Brouwers. "Eén man -een topvedette- is niet langer genoeg, dat is al bij landen als Argentinië (Messi) en Portugal (Ronaldo) gebleken."
 
De klik is gemaakt door samen te blijven spelen. Ego's worden opzij gezet. Brouwers haalt het voorbeeld van Romelu Lukaku aan die gisteren geniaal een bal liet passeren zodat collega Chadli kon binnen tikken. "Lukaku is een goalgetter maar dacht helder na en deed een onwaarschijnlijke geste", analyseert Brouwers. En dat in uitermate stresserende omstandigheden. "Het was de 94e minuut. De spelers zijn fysiek uitgeput en de mentale kracht gaat naar beneden."

(Lees verder onder de foto)

Focus anders leggen

Gedragstherapie-coach Annick Seys ziet onze zeer bescheiden en beschermende maatschappij als een van de factoren waarom Belgen tegenslagen moeilijk verteren. Pyschologe Nele Curvers durft stellen dat Belgen met veel regeltjes zijn opgevoed en opgeleid: "We durven vaak niet loslaten." Bij tegenslag zou dat nochtans handig zijn. Het eindeloze piekeren achterwege laten.

"Het leven is niet alleen rozengeur en maneschijn. Belangrijk is dat je kijkt waar je naartoe wil. Niet kijken naar wat er 5 minuten geleden is gebeurd", adviseert Curvers. "Het verleden kan je niet van vandaag op morgen wissen, maar blijf niet stilstaan. Leg de focus op het NU, haal de focus op het verleden weg." Of om het in voetbaltermen uit te drukken: "Het is niet omdat je een paar matchen hebt verloren, of omdat je 2-0 achter staat, dat je deze match ook verliest."

2018 Getty Images

Meest gelezen