Gesloten centrum in Merksplas

Gesloten centra voeren mee actie: "Als het regent in de gevangenissen, druppelt het in de gesloten centra"

Het personeel van de gesloten centra in Merksplas en Brugge voert vandaag prikacties uit solidariteit met de cipiers. Die staken al twee weken tégen het plan van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om de minimale dienstverlening in gevangenissen in te voeren. 

Al twee weken lang voeren de cipiers actie tegen het plan van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om onder meer de minimale dienstverlening in gevangenissen in te voeren. Vandaag zal het personeel van de gesloten centra in Merksplas en Brugge hen steunen met prikacties. Ze willen zo hun solidariteit uiten met de cipiers.

Vanuit het gesloten centrum in Brugge zal het personeel deze morgen wandelen naar de gevangenis om daar enkele uren mee actie te voeren. Hetzelfde scenario zal zich vanmiddag herhalen in Merksplas. Op dat ogenblik zal de politie moeten inspringen om het werk van het personeel over te nemen. Maar de vakbonden benadrukken dat er wel afspraken met de directie gemaakt zijn om alles vlot te laten verlopen.

Bij ons zeggen ze: "Als het regent in de gevangenissen, druppelt het in de gesloten centra

Tony Six - ACOD

Volgens ACOD heeft het plan van Geens ook weerslag op het werk in de gesloten centra. "We zullen de gevolgen hiervan voelen in ons dagelijks werk. We willen aangeven dat ook wij vragende partij zijn voor een goed ambtenarenstatuut en vakbondsrecht." Het personeel in de gesloten centra vermoedt dat ook daar de minimale dienstverlening op termijn zal ingevoerd worden. "Bij ons zeggen ze: "Als het regent in de gevangenissen, druppelt het in de gesloten centra"", zegt Tony Six van ACOD. 

Opnieuw overleg tussen de bonden en Geens

Vanmiddag staat er opnieuw een overleg tussen minister Geens en de vakbonden op de planning. Gisteren sprong het overleg af zonder akkoord. Filip Dudal van ACV benadrukt gisteren wel dat het overleg constructief verlopen is. 

Meest gelezen