Videospeler inladen...

Hotels worden baas over eigen prijsbeleid, nu te afhankelijk van  reservatiewebsites

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) wil hotels meer vrijheid geven om hun prijzen zelf te bepalen. Nu zijn ze te afhankelijk van de tariefafspraken met platformsites zoals Booking.com.  40% van de hotelreservaties in ons land gebeurt via reservatiewebsites. Maar die verbieden hotels hun overige kamers op de eigen hotelwebsite tegen lagere tarieven aan te bieden. Vanmiddag heeft de Commissie Bedrijfsleven van de Kamer een wetsontwerp dat de tariefvrijheid van hotels moet herstellen unaniem goedgekeurd.

Minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) wil een verbod op pariteitsclausules tussen hoteluitbaters en reservatieplatforms als Booking.com. Nu is het zo dat hotels die samenwerken met reservatiewebsites bindende afspraken maken over de tarieven. Ze mogen dus zelf geen lagere prijzen afficheren dan wat contractueel is afgesproken met de reservatiewebsite. "Sites als Booking.com hebben nu zoveel macht verworven dat ze de hoteliers in een wurggreep houden, met alle gevolgen vandien", zegt minister Peeters. Ongeveer 40 procent van de reservaties bij Belgische hotels loopt nu al via platformen als Booking.com. 

Sites als Booking.com hebben nu zoveel macht verworven dat ze de hoteliers in een wurggreep houden

Kris Peeters, minister van Economie en Consumentenzaken, CD&V

Grotere vrijheid voor hoteliers

Minister Kris Peeters zegt dat "door deze wetswijziging hoteliers de vrijheid krijgen om op hun eigen website speciale prijzen aan te bieden, bijvoorbeeld als er veel kamers leegstaan". Dat wordt nu mogelijk, dat was tot nu toe niet zo, aldus Peeters. "We zullen nu verbieden dat er nog een pariteitsclausule wordt opgelegd". Peeters wijst er ook op dat er in landen als Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk al een dergelijk verbod is opgelegd. "Waarom zou dit in Frankrijk en Duitsland kunnen en in België niet", vraagt Peeters zich af. "De hotelsector is heel belangrijk, ook in werkgelegenheid, en moet op dezelfde manier naar de consument kunnen gaan als in de buurlanden".

Hoteliers krijgen de vrijheid om op hun eigen website speciale prijzen aan te bieden, bijvoorbeeld als er veel kamers leegstaan.

Kris Peeters, minister van Economie en Consumentenzaken, CD&V

Hotelsector vragende partij

Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen is erg tevreden met het wetsontwerp. De volledige hotelsector was vragende partij voor de afschaffing van de prijsafspraken, zegt hij.  "Laat ons de vrijheid als hoteliers om zelf ons prijsbeleid te bepalen en meer omzet te creëren, in plaats van lege kamers te verwarmen", zegt de topman van Horeca Vlaanderen. "Het wordt voor hotels nu mogelijk om op hun eigen website zelf hun prijsregie te voeren, zoals dat eigenlijk hoort in een normale vrije markt", aldus De Caluwe. 

Laat ons de vrijheid als hoteliers om zelf ons prijsbeleid te bepalen en meer omzet te creëren, in plaats van lege kamers te verwarmen.

Matthias De Caluwe, Horeca Vlaanderen

Beste prijs voor consument

Voordelen voor de consument zijn er zeker ook. "Consumenten kunnen in de toekomst op zoek gaan naar de beste prijs: ofwel kijken ze op een boekingsplatform, ofwel checken ze het aanbod op de website van de hotelier", zegt Matthias De Caluwe. Horeca Vlaanderen wijst ook op de 16.000 arbeidsplaatsen  in de Vlaamse hotelsector. De mogelijkheid om eigen (lagere) prijzen te bepalen, kan daar alvast wat meer zuurstof geven. Want de sector staat wat onder druk, de mogelijkheid om enkele extra kamers te verhuren kan soms het verschil maken, zegt De Caluwe.

Wetsontwerp unaniem goedgekeurd

Het wetsontwerp op de tariefvrijheid voor hotels is vanmiddag unaniem goedgekeurd in de Commissie Bedrijfsleven van de Kamer. Daarna moet de tekst nog naar de plenaire vergadering, dat is wellicht iets voor het najaar. Het gaat sowieso om een totaalverbod op pariteitsclausules, alle oude tariefafspraken worden nietig verklaard. Horeca Vlaanderen zegt dat hotelier en consument hier beiden als winnaar uitkomen. "Dit is waar wij als sectorfederaties steeds voor pleitten. Laat eerlijke concurrentie spelen en finaal de consument zelf beslissen".

Laat eerlijke concurrentie spelen en finaal de consument zelf beslissen.

Matthias De Caluwe, Horeca Vlaanderen

Booking.com reageert

De reservatiewebsite Booking.com reageert teleurgesteld op het wetgevend initiatief.  "Wij blijven ervan overtuigd dat ons model de consument een transparante en consistente prijsvergelijking garandeert. In plaats van honderden websites van individuele accommodaties te moeten controleren of, erger nog, veel apps van individuele hotels te moeten downloaden om hun prijzen te bekijken, kunnen consumenten op één enkel platform blijven vergelijken, waardoor ze kostbare tijd en geld besparen", aldus Booking.com.

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal

Videospeler inladen...

Meest gelezen