Video player inladen...

IT-bedrijf en CM scholen elektricien, leerkracht en administratief bediende om tot softwareontwikkelaar

De Vlaamse sociale partners in de SERV trekken aan de alarmbel: Vlaanderen moet een tandje bijsteken opdat iedereen mee zou zijn met de overgang naar een digitale maatschappij. Ook bedrijven moeten investeren in de omscholing en bijscholing van hun werknemers in ICT. Het christelijk ziekenfonds CM is daarmee al volop begonnen. We laten drie werknemers van het ziekenfonds aan het woord die zich hebben omgeschoold tot IT'er.

Door moeilijkheden om geschikt personeel te vinden, richtte de CM samen met een nieuwe speler op de markt, Switchfully, een eigen IT-school op. Daar kwamen 300 kandidaten op af. Na een strenge selectie mochten 16 van hen aan de opleiding beginnen. Na 4 maanden gingen ze alle 16 aan het werk op de IT-afdeling van de CM. 

Maarten: "Het is onwezenlijk. Mijn droom is werkelijkheid geworden"

Maarten Redant is 34 jaar en werkte jaren als electricien. Toevallig hoorde hij via een vriend dat de CM een IT-school oprichtte en kandidaten zocht. Maarten solliciteerde en slaagde in de opleiding. Op dit moment werkt hij aan een nieuwe applicatie die begin volgend jaar live moet gaan. Maarten kan nog altijd niet geloven dat zijn droom werkelijkheid is geworden. 

Video player inladen...

Marie-Lynne: "De opleiding was heel intensief. In korte tijd moesten we heel veel nieuwe dingen leren"

Ook Marie-Lynne Block (28)  had eerst een heel andere beroepskeuze gemaakt. Ze was leerkracht muziek op een school. Maar geleidelijk aan kreeg ze meer interesse in informatica. Ze dacht er zelfs aan om opnieuw te gaan studeren. Maar de IT-school van de CM gaf haar de kans om studie en werk te combineren. De opleiding was wel niet van de poes, zegt ze. 

Video player inladen...

Alex: "Ik zag dit als een unieke kans"

Alex Schaillée is 23  en werkte al langer bij de CM. Eerst als administratief bediende, daarna als technisch ondersteuner en nu dus als software-ontwikkelaar. Ik kreeg hier een kans, die ik met beide handen heb aangenomen, zegt hij. 

Video player inladen...

HR business partner ICT Tim Poncelet bij CM is alvast tevreden over zijn nieuwe IT-specialisten. Hij denkt er aan om nog een tweede IT-school in te richten. 

Meest gelezen