De Japanners uit het WK geknikkerd: Wat doen ze? Netjes hun afval opruimen

Heel wat mensen zouden er een voorbeeld kunnen aan nemen. Vlak na hun nederlaag tegen de Rode Duivels op het WK in Rusland ruimen de Japanse supporters op de tribunes rustig hun afval op. Japanners houden het dan ook erg graag proper. "Ze worden van kleinsaf geleerd respect te tonen", legt Jan De Bock, die al jaren in Japan woont, uit. "Het is een natuurlijk proces."

Ze stonden (onverwacht) met twee doelpunten voor, maar moesten drie tegendoelpunten slikken. En toen werd Japan genadeloos uit het WK geknikkerd door de Belgen. Pijnlijk. Een mens zou voor minder machteloos en verdrietig de tribunes verlaten. Niet de Japanse toeschouwer. Die begint netjes zijn afval op te ruimen. Een ietwat merkwaardig tafereel. De evidentie zelve voor hen.

Op Twitter gingen de beelden snel rond. Hoewel het niet de eerste keer is dat de Japanse properheid op een WK wordt opgemerkt.

Het onderhoud in de scholen gebeurt door leerlingen. Er is hier geen kuisploeg

Vanwaar die ijzeren discipline? Gentenaar Jan De Bock woont al jaren in Japan en is het intussen gewoon. "Wat je meeneemt, neem je ook terug mee", vat hij samen. Voor Japanners is dat een natuurlijk proces. "Ook in bedrijven poetsen werknemers hun eigen bureau. 's Ochtends staan ze zelfs op de straat te vegen of sigarettenpeuken te verzamelen."

Een gewoonte die van kleinsaf wordt aangeleerd. "Kinderen worden betrokken in de buurtomgeving, ze horen respect te tonen. In scholen lager onderwijs gebeurt het onderhoud door de leerlingen. Er is hier geen kuisploeg." Iedereen kuist automatisch de boel op.

Een picknick of barbecue op een publieke plek? Geen enkel probleem. "Afval wordt áltijd meegenomen." Zelfs vandalisme is onbestaande, zegt De Bock, net als GAS-boetes.

Meest gelezen