Lidl en Carrefour stoppen volgend jaar met verkoop van plastic wegwerpartikelen

De warenhuisketens Lidl en Carrefour stoppen volgend jaar met de verkoop van plastic wegwerpartikelen zoals rietjes, borden en bestek. Europa besliste onlangs dat die producten op termijn verboden zullen worden.

Lidl België wil tegen 2025 het gebruik van plastic met 20 procent terugdringen. Tegen eind 2019 stopt de keten met de verkoop van plastic wegwerpartikelen zoals rietjes, wattenstaafjes, borden en bestek, zo maakten ze vanmorgen bekend. "We gaan in onze plasticstrategie uit van een doelgerichte aanpak, namelijk: vermijden - reduceren - recycleren", zegt woordvoerder Isabelle Colbrandt.

25 ton uitgespaard

De supermarktketen bekijkt samen met haar leveranciers hoe ze deze wegwerpartikelen kan vervangen door duurzamere varianten. Later wil Lidl ook het bestek en rietjes in kant-en-klare maaltijden en bij dranken aanpakken. De hoeveelheden die al ingekocht zijn worden nog verkocht. Daarna zal Lidl overschakelen op alternatieve materialen. 

Door geen plastic wegwerpartikelen meer te verkopen, vermijden we het gebruik van plastic en verbeteren we zo onze plasticbalans

Isabelle Colbrandt, woordvoerder Lidl België

De retailer stopt na de zomer ook met de verkoop van niet duurzame plastic draagtassen en schrapt de plastic verpakking rond bananen. “Door geen plastic wegwerpartikelen meer te verkopen, vermijden we het gebruik van plastic en verbeteren we zo onze plasticbalans”, zegt Colbrandt. De maatregelen sparen jaarlijks 25 ton plastic uit.

Ook Carrefour zoekt alternatieven

Een rondvraag leert dat ook Carrefour binnenkort zal stoppen met de verkoop van plastic wegwerpartikelen. De keten wil dat zelfs al sneller doen dan Lidl, in het eerste kwartaal van 2019. Het wegwerpplastic zal vervangen worden door meer duurzame alternatieven. Wat er gaat gebeuren met de bestaande stock, is nog niet duidelijk.

Europees verbod

De supermarktketens anticiperen op een Europees verbod op een aantal plastic wegwerpartikelen dat er zit aan te komen. De Europese Commissie besliste dat onlangs. Maar wanneer die maatregel effectief van kracht wordt, is nog onduidelijk.

Geen timing bij Delhaize

Bij Delhaize is er nog geen timing voor het stoppen met de verkoop van plastic rietjes, borden of wattenstaafjes. Maar de keten benadrukt wel het belang van de andere maatregelen die het neemt.

"De strijd tegen plastic is een van onze prioriteiten", zegt woordvoerder Roel Dekelver. "Zo vervangen we vanaf september de plastic zakjes in de afdeling groenten en fruit door katoenen en papieren exemplaren. We gaan ook starten met de verkoop van aluminium rietjes."

Colruyt: "Onderzoeksfase"

"We zitten nog volop in de onderzoeksfase", zegt Colruyt. "Europa heeft nog geen duidelijkheid gegeven over welke alternatieven aanvaardbaar zijn, waardoor het momenteel niet evident is om een beslissing te nemen. Voor de producten waarvan we reeds met zekerheid weten welk alternatief oké is, bijvoorbeeld wattenstaafjes met een papieren stokje, hebben we al de eerste stappen gezet om over te schakelen."

De keten wijst er voorts op dat ze veel aandacht besteden aan onder meer duurzame verpakkingen en maximale recyclage van afval.

Meest gelezen