Openbaar leven valt stil tijdens België-Japan: "Mensen stellen toiletbezoek uit tot aan de pauze"

Tijdens de WK-wedstrijd van de Rode Duivels tegen Japan gisteravond is het openbare leven zo goed als stilgevallen. VRT NWS vroeg verschillende cijfers op om te schetsen welke impact zo'n thriller van een voetbalwedstrijd op ons land heeft.  

Kijkcijfers

Meer dan twee miljoen televisiekijkers volgenden gisteren de voetbalthriller België-Japan op Eén, met een piek van iets meer dan 2.400.000 kijkers op het einde van de wedstrijd. 

Eén haalde een marktaandeel van ruim 82%. In vergelijking met alle WK’s is de wedstrijd tegen Japan de derde best bekeken wedstrijd van de Rode Duivels. Top is nog steeds de achtste finale tegen de Verenigde Staten tijdens het Wereldkampioenschap op 1 juli 2014.

Kijkers bleven gisteren ook hangen na de wedstrijd. "Villa Sporza" haalde een recordcijfer van 962.241 kijkers.

De cijfers houden alleen rekening met de televisiekijkers. In praktijk hebben dus nog meer mensen de wedstrijd gezien, op grote schermen bijvoorbeeld.

Kijkers volgden niet alleen de wedstrijd via televisie of op grote schermen, maar ook online, met 59.600 unieke streamers op Sporza en 21.600 op VRT NU.

Verkeer

"De avondspits is vroeger op gang gekomen dan normaal en we hebben ook vastgesteld dat na afloop van de wedstrijd van de Rode Duivels opeens heel veel verkeer in Brussel rondreed", zegt Inge Paemen van Brussel Mobiliteit. "Vanochtend hebben we ook gemerkt dat de ochtendspits veel later op gang kwam dan gebruikelijk en in Brussel is het ook opmerkelijk kalm gebleven."

Elektronische betalingen

CCV, een bedrijf dat elektronische betalingen verwerkt laat weten dat er tijdens de wedstrijd bijna 14 procent minder elektronische betalingen waren dan tijdens de week ervoor op hetzelfde moment. Tijdens de rustpauze waren er dan weer bijna 22 procent meer betalingen.

Toiletbezoeken

Bij Watermaatschappij Water-Link zien ze duidelijke pieken van waterverbruik tijdens de rust van de wedstrijd en vlak na de match.  Tijdens de rust steeg het gebruik met maar liefst 50 procent. Mensen stellen duidelijk een toiletbezoek uit tijdens de match. 

Mobiel dataverkeer

Het mobiele dataverkeer op het netwerk van Proximus piekte tijdens België-Japan. Het mobiele dataverbruik lag wel lager dan de recordvolumes tijdens de eerste groepswedstrijden. Bij de late winning goal van de Rode Duivels werd een recordaantal streamingsessies opgestart. 

Meest gelezen