Video player inladen...

Migratie is dé prioriteit voor kersvers EU-voorzitter Kurz

Oostenrijk staat vanaf dinsdag zes maanden lang aan het roer van de Europese Raad. Kanselier Sebastian Kurz mocht zijn prioriteiten voor het komende halfjaar dinsdagochtend uit de doeken doen in het Europees parlement in Straatsburg.

Oostenrijk wil vooral werken aan een oplossing voor het migratieprobleem, bleek uit de toespraak van de 31 jaar jonge Kurz voor het Europees parlement. Weinig verrassend, want in eigen land beroert het migratiedossier al weken de gemoederen. De politieke crisis in buurland Duitsland - waar minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer er even mee dreigde migranten die elders al asiel hadden aangevraagd, aan de grenzen terug te sturen - dreigde Oostenrijk op hetzelfde pad te dwingen, wat het Schengenakkoord dan weer in gevaar zou kunnen brengen.

Bovendien regeert de christendemocratische ÖVP van Kurz met de rechts-populistische FPÖ, die een strenge aanpak van migranten eist. Kurz schaarde zich dan ook steeds meer aan de kant van de Visegrad-landen Polen, Hongarije, Tsjechië en Slovakije, die een verplichte spreiding van asielzoekers over de lidstaten categoriek blijven afwijzen.

"Ons motto is 'A Europe that protects'", stak Kurz dinsdag van wal. "Dat kunnen we alleen doen door onze buitengrenzen te versterken en illegale migratie aan te pakken. De EU blijft alleen functioneren als we dat doen." De bondskanselier verwees naar het migratieakkoord dat de Europese staats- en regeringsleiders eind vorige week bereikten, en sprak van een 'paradigmashift'.

Democratie, rechtstaat en vrijheid zijn er niet overal ter wereld, het is onze job om ervoor te zorgen dat die verworvenheden in Europa standhouden.

Sebastian Kurz, bondskanselier van Oostenrijk

Veiligheid voorop dus, maar ook welvaart en Europese normen en waarden zijn de komende zes maanden prioritair, zei Kurz. "Toen ik als minister van Buitenlandse Zaken veel reisde, besefte ik dat niet alles wat we verworven hebben, verworven blijft. Democratie, rechtsstaat en vrijheid zijn er niet overal ter wereld, het is onze job om ervoor te zorgen dat die verworvenheden in Europa standhouden, en daar zullen we alles aan doen", klonk het. 

Europa moet volgens de Oostenrijker vooral werken aan digitalisering, automatisering en innovatie, door bijvoorbeeld Europese internetreuzen te stimuleren. 

"Wij zijn een pro-Europees land, en het is een echte eer om het over te nemen aan het hoofd van de Europese Raad. We zijn het niet over alles eens, maar we kunnen andere visies hebben en tegelijkertijd focussen op de dossiers waar we wel compromissen kunnen sluiten. De EU moet leidinggevend blijven", besloot Kurz.

Meest gelezen