Antwerpen gaat onterecht parkeren op gehandicaptenplaats strenger bestraffen

Mensen die hun auto op een gehandicaptenplaats zetten maar daar eigenlijk niet mogen staan, da's een bekend probleem. En daar wil stad Antwerpen nu iets aan doen. 

Parkeerwachter vraagt oplossing

Het was parkeerwachter Kathy Gestels die de kat de bel aanbond en de stad om een oplossing vroeg. In sommige winkelstraten, zoals de Abdijstraat, stelde ze vast dat ongeveer 3 op de 10 mensen parkeerden met kaart voor mindervaliden. "En dan klopt er iets niet", zegt ze. "Daar kan je uit afleiden dat die kaarten gekopieerd waren of niet geldig waren. Het is een makkelijke manier om daar een hele dag gratis te parkeren."

Valse kaarten

Er zijn niet alleen mensen die hun auto gewoon parkeren op een gehandicaptenplaats zonder gehandicaptenkaart. Er zijn er ook die daar met een valse kaart, de kaart van iemand anders of een vervallen kaart gaan staan. Eén derde van de parkeerkaarten die in omloop zijn, blijkt trouwens vervallen. "Het is zo asociaal om daar misbruik van te maken", zegt staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA). "Dat je met een valse kaart parkeert op een plaats van mensen die zo kwetsbaar zijn. We moeten dit altijd streng bestraffen."

Boete verhoogd

Voortaan kunnen ook parkeerwachters, gemeenschapswachten en agenten mensen beboeten aan de hand van een app op de smartphone. Met die app kunnen ze de QR- code van de kaart scannen of het nummer intikken. De boete voor wie niet op een gehandicaptenplaats mag staan, wordt ook verhoogd van 116 naar 174 euro. De app is een proefproject voor Antwerpen. Als het systeem goed werkt, zou het in heel Vlaanderen worden gebruikt.

Meest gelezen