Video player inladen...

Oostenrijk is niet opgezet met de plannen van Merkel

Oostenrijk is niet opgezet met het compromis dat de CDU en CSU in Duitsland over migratie hebben bereikt. Die twee partijen willen in Duitsland bij de grens met Oostenrijk "transitcentra" opzetten en migranten terugsturen naar Oostenrijk. Wenen eist een verklaring van Berlijn en denkt eraan om als reactie "maatregelen te nemen aan de zuidelijke grens van Oostenrijk". 

De Oostenrijkse regering was er vanmorgen snel bij om te reageren op de berichten uit Berlijn dat de CDU en CSU een akkoord hadden bereikt in hun migratieruzie. Beide partijen willen in Duitsland, aan de grens met Oostenrijk "transitcentra" opzetten. Het is de bedoeling om daar asielzoekers die elders in Europa al geregistreerd zijn, op te vangen om ze daarna van daaruit snel te kunnen terugsturen. Die centra zijn de essentie van het compromis dat Angela Merkel en Horst Seehofer hebben uitgewerkt om de crisis tussen hun partijen te bezweren. Oostenrijk is bang dat het daardoor meer teruggestuurde asielzoekers op zijn grondgebied krijgt en reageerde vanochtend al met een schriftelijke verklaring.

Kanselier Kurz zegt daarin, samen met vicepremier Strache en minister van Binnenlandse Zaken Kickl (beiden van de extreem-rechtse FPÖ), dat Oostenrijk actie zal moeten ondernemen "om de bevolking te beschermen tegen mogelijke nadelen" als de Duitse regering dit compromis uitvoert. Ze hadden het over maatregelen om de zuidelijke grens van Oostenrijk te beschermen. Op de persconferentie die de drie regeringsleden vanavond gaven, kwamen er geen extra, concrete details over wat die maatregelen dan zouden kunnen zijn. 

Ook Oostenrijkse transitcentra?

Volgens de Oostenrijkse krant Die Presse wil Oostenrijk exact hetzelfde doen als datgene wat Seehofer en Merkel hebben uitgedokterd: transitcentra opzetten aan de grens met Slovenië en Italië, bijvoorbeeld aan de Brennerpas. Het gevreesde domino-effect dat kanselier Merkel met haar compromis probeerde te vermijden, zou er zo toch kunnen komen. 

Maar zover is het natuurlijk nog niet. Zowel Kurz als Kickl benadrukten dat Duitse regering in feite nog geen beslissing heeft genomen en mocht dat zelfs het geval zijn, dat het nog wel een hele poos duurt vooraleer ze effectief uitgevoerd kan worden. De Duitse minister Seehofer reist komende donderdag naar Wenen om de Oostenrijkers te informeren over zijn plannen. Op een nieuw bilateraal akkoord tussen de twee landen om afgewezen asielzoekers op te vangen, moet Seehofer in elk geval niet rekenen, liet Oostenrijk verstaan.

De Oostenrijkse regering pleit voor een strenge aanpak van illegale migratie, maar enkel in een Europese aanpak. Net vandaag gaf kanselier daarover een toespraak voor het Europees Parlement in Straatsburg. Oostenrijk is het komende halfjaar voorzitter van de Europese Unie met het programma "Ein Europa das schützt" - een Europa dat beschermt. Kurz wil een prioriteit maken van de versterking van de buitengrenzen van Europa om migratie tegen te gaan en om de Europese binnengrenzen te beschermen. 

Meest gelezen