Opletten voor hoge ozonconcentratie

Vandaag en morgen verwacht de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu hoge ozonconcentraties in ons land. Dat komt door de opstapeling van de luchtvervuiling de voorbije dagen en het aanhoudende zonnige en warme weer. De Europese informatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter lucht zou lokaal overschreden kunnen worden.

Vandaag en morgen worden er hoge ozonconcentraties verwacht. Dat komt door de opstapeling van de luchtvervuiling de voorbije dagen en het aanhoudende zonnige en warme weer. De kans stijgt dat de Europese informatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter lucht lokaal overschreden wordt. Dat meldt Ircel, de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu.

Binnen is de ozonconcentratie maar de helft van buiten

Frans Fierens, Ircel

"Personen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling, denken we aan kinderen, ouderen en mensen met ademhalingsproblemen, doen bij deze ozonconcentraties best geen al te zware inspanningen", zegt Frans Fierens van Ircel. “Mochten ze hinder ondervinden, dan kunnen ze het best binnen blijven omdat daar de ozonconcentratie maar de helft is van in de buitenlucht.”

De hoogste kans op overschrijdingen is er vandaag in het centrum en het oosten van het land. Morgen blijft het oosten van België een pijnpunt. Donderdag wordt het wat minder warm, verbetert de luchtkwaliteit, en worden geen overschrijdingen meer voorspeld van de Europese informatiedrempel. Click hier voor meer informatie via de website van Ircel. 

Meest gelezen