Jonas Hamers / ImageGlobe

Pakje op zaterdag naar het postpunt gebracht? Het wordt pas maandag opgehaald

Bpost zal voortaan geen pakjes meer ophalen op zaterdag. Dat schrijft Het Belang Van Limburg. U kan op een zaterdag nog altijd een pakje afgeven bij een postkantoor of postpunt, maar het zal daar pas maandag vertrekken naar z'n bestemming. 

Volgens bpost gaat er in de praktijk weinig veranderen. Het overgote deel van de pakjes wordt tijdens de week binnengebracht en verwerkt. Alleen wie op zaterdag een pakje binnenbrengt - particulieren of kleine bedrijven- zal z'n zending pas op maandag zien vertrekken. Voor grote bedrijven verandert er niets. Zij passeren niet langs het postpunt. En de sorteercentra blijven in het weekend gewoon draaien.

Waarom doet bpost dit? "De meeste pakjes worden in de postkantoren of postpunten behandeld tussen maandag en vrijdag, alleen een heel klein volume werd nog op zaterdag afgegeven. Vandaar stoppen we ermee", zegt woordvoerder Barbara Van Speybroeck.

Ook aan de levering van de pakketjes verandert er niets. Sinds 2014 gebeurt dat ook op zaterdag en dat blijft zo.

Besparen

De maatregel is nodig om bpost rendabel te houden, zegt de onderneming zelf. "Het is geen geheim dat de Belg steeds meer online koopt. Maar we moeten ons operationeel netwerk ook gezond houden."

De pakjesbezorging doet het goed, maar op andere vlakken staat bpost er niet goed voor. De brievenpost is al jaren in vrije val en daalt nog sneller dan verwacht. De personeelskosten zijn hoog. En de beurskoers van bpost is sinds februari gehalveerd.

Meest gelezen