Rode Duivels zetten Belgische muzikanten vrijdag buitenspel

Verschillende muziekconcerten worden vrijdag tijdens de kwartfinale van de Rode Duivels tegen Brazilië verplaatst naar een later startuur. Sommige concerten zijn zelfs geannuleerd. Dat bevestigen muzikanten en organisatoren aan VRT NWS.

Maandag hebben de Rode Duivels zich geplaatst voor de kwartfinales op het WK. Vrijdag spelen ze tegen Brazilië voor een plek in de halve finale en dat is niet altijd goed nieuws voor muzikanten die vrijdag om 20 uur een concert moeten spelen. Diverse concertorganisatoren en muzikanten laten weten de optredens van vrijdagavond te wijzigen of te verplaatsen uit vrees voor een te lage opkomst. 

(lees verder onder de foto)

Klaas Delrue van muziekgroep Yevgueni zou vrijdag optreden in het Openluchttheater Rivierenhof in Deurne maar dat concert is in overleg geannuleerd en uitgesteld naar volgende zomer.

Ik ken mezelf en ik weet gewoon dat ik heel verstrooid en heel afgeleid zou kunnen zijn als ik tijdens een historische kwartfinale op het podium zou moeten staan.

Klaas Delrue, frontman Yevgueni

“Het is een heel dubbel gevoel als frontman van een band, je wil je publiek absoluut dezelfde show geven als andere dagen maar ik ken mezelf en ik weet gewoon dat ik heel verstrooid en heel afgeleid zou kunnen zijn als ik tijdens een historische kwartfinale op het podium zou moeten staan.  Uiteraard is dat niet de belangrijkste reden van zo een beslissing. Het gaat over het vooruitzicht dat heel België liefst voor een  scherm gaat zitten op dat moment en je met de rabiate niet-voetbalfans niet ver genoeg gaat komen om genoeg publiek op de been te krijgen vrijdag."

(lees verder onder de foto)

Wannes Cappelle van het Zesde Metaal moet vrijdag in Gistel spelen, normaal gezien tijdens de match maar daar werd beslist een groot scherm te installeren en het optreden uit te stellen tot na de match: “Laat ons hopen dat er geen verlengingen zijn, want we kunnen de mensen niet tot middernacht laten wachten. We gokken erop dat we over Brazilië walsen.” 

En wat met de mensen die niet van voetbal houden? "Dat hebben wij niet in de hand, het WK is overal aanwezig en de Duivelsgekte is niet meer te stoppen. Mocht het andere mensen niet interesseren dan zou ik er niet mee inzitten om te spelen en de match uitgesteld te kijken, zoals ik dinsdagochtend gedaan heb bij Japan. Maar we moeten zien dat we niet voor een halflege zaal staan te spelen" aldus Cappelle.

Laat ons hopen dat er geen verlengingen zijn, want we kunnen de mensen niet tot middernacht laten wachten. We gokken erop dat we over Brazilië walsen.

Wannes Cappelle, frontman Het Zesde Metaal

Zanger Guido Belcanto heeft besloten om vrijdag niet vroeger dan 22.30 uur op het podium van Parkplezier in Zoersel te stappen, omdat hij zelf "de match absoluut wil zien" en omdat hij "vreest dat er om 21.30 uur nog geen volk zal zijn. De beslissing is genomen voor zichzelf en voor het vaderland".

Zijn muzikanten hebben ook de Brabançonne ingeoefend. "In geval van een overwinning gaan we op de tonen van de Brabançonne het podium betreden en ik denk dat dat een gigantische euforie gaat teweegbrengen.”

(lees verder onder de foto)

Scheire Willem

Rock Werchter had al bekendgemaakt de programmatie vrijdag tijdens de wedstrijd te onderbreken. De optredens van Todiefor en Faces On TV worden uitgesteld naar zaterdag 7 juli. 

Jasper Maekelberg van Faces on TV zag zijn show op Rock Werchter verplaatst worden naar zaterdag. "Op zich ben ik daar wel blij mee want nu kan ik de match tenminste zien. Zo achter een scherm staan en de voetbal voorzien van muziek daar had ik niet veel zin in. Het is alleen jammer dat we nu in de blakende zon zullen spelen, dat zal ietsje meer zweetoksels geven, anders speelden we ’s nachts."

Matthias Engels

Meest gelezen