Rookvrije speeltuinen in Kampenhout

De kindergemeenteraad van Kampenhout wil gezonde en veilige speeltuinen. Daarom hebben ze zelf kleurrijke borden met tekeningen gemaakt om aan ouders te vragen niet meer in speeltuinen te roken.

Nu lopen kinderen soms brandwonden op bij het spelen in de speeltuin omdat ze smeulende peuken oppakken of in hun mond stoppen. Om ouders te overtuigen om niet meer in de speeltuin te roken, hebben de kinderen zelf borden geknutseld. "We merken bijvoorbeeld ook bij schoolfeesten dat ouders roken en hun peuken in de zandbak gooien. Dat is gevaarlijk want kleuters rapen die peuken vaak op. We hebben daarom samen met de kindergemeenteraad borden gemaakt om ouders te vragen om niet meer te roken in speeltuinen", zegt schepen van jeugd, Edith Grauwels. 

Liever spelen dan roken 

De borden worden in alle speeltuinen van Kampenhout geplaatst. Het gaat niet om een verbodsbord maar om een gebod. "We kunnen dat niet afdwingen. Je mag buiten roken, maar we willen wel vragen aan onze ouders om het niet te doen. Daarom staan er teksten op de borden zoals ik heb liever dat je met me speelt dan dat je rookt. Zo proberen wij ouders te motiveren om niet te roken langs de zijkant van onze speeltuinen." 

Meest gelezen