Onkruid op begraafplaatsen in Roosdaal

"Er groeit iets in Roosdaal". Laat de slogan van de gemeente nu net ook een probleem zijn, want in Roosdaal groeit er behoorlijk wat onkruid op de begraafplaatsen.

Het oude kerkhof van Pamel ligt er troosteloos bij. Ondanks de zomerse temperaturen is het niet prettig om langs de grafzerken te wandelen. Overal is onkruid aanwezig, de opschriften op sommige zerken zijn amper leesbaar. Het kerkhof werd, samen met twee andere begraafplaatsen in Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek en Strijtem, gesloten in 1996. Sindsdien kwamen er geen graven bij.

Opwaarderen

De gemeente wil nu de verloederde begraafplaatsen opwaarderen, zegt schepen van milieu Herman Claeys: "De begraafplaats van Pamel is een zorgkindje, daar gaan we eerst bekijken of er concessies aflopen. Daarna kunnen er eventueel ontgravingen gebeuren. Om het onkruid tegen te gaan, willen we op de paden gras inzaaien. Zo krijg je een groenere omgeving die aantrekkelijker is voor de wandelaars. De begraafplaats moet op termijn een stilteplaats worden met ruimte voor natuur. Tegelijk willen we de mensen die er begraven liggen, respecteren."

Werk van langere adem

Maar ook de andere begraafplaatsen zullen aangepakt worden. De paden zullen onder meer ingezaaid worden met traag groeiende grassen: "Dat is een werk dat meer tijd vraagt dan er zomaar aan beginnen", zegt Herman Claeys. En daardoor verwacht ik ook dat er dit jaar enkel puur manueel onkruid gewied zal worden, waar we dan hopelijk volgend jaar al resultaat van zullen zien. Het inzaaien kan sowieso niet voor september of oktober gebeuren. Dat is eerder iets voor volgend jaar".

Meest gelezen