Cardioloog Peter Sinnaeve: "Risico op hartaanval verdubbelt tijdens spannende WK-wedstrijd"

Een spannende voetbalwedstrijd, zoals die van de Rode Duivels gisteren tegen Japan, is letterlijk slecht voor het hart. De stress die zo’n match bij de supporters veroorzaakt, jaagt de bloeddruk omhoog en kan tot een hartstilstand of hartritmestoornissen leiden. 

Cardioloog Peter Sinnaeve van het Universitair Ziekenhuis Leuven weet dat de spanning van zo'n WK-match tot hartproblemen kan leiden.  "Daar is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan", zegt Sinnaeve.  "We weten al enige tijd dat het risico op een hartinfarct verdubbelt tijdens zo'n spannende wereldbekerwedstrijd.  Het risico is zelfs een beetje hoger tijdens strafschoppen."

'In 1998 is Engeland uitgeschakeld met strafschoppen door Argentinië. Daar hebben onderzoekers waargenomen dat er zich toen meer hartproblemen voordeden.  Ook Duitse onderzoekers hebben in 2006 een verdubbeling vastgesteld. Bij mensen met een voorgeschiedenis van hartproblemen ging het zelfs om een verviervoudiging van het risico op hartfalen."

"Het risico begint enkele uren voor een wedstrijd te stijgen en is tijdens de twee uur van de wedstrijd het grootst", besluit Sinnaeve.

Stress als bij een aardbeving

Cardioloog Pedro Brugada bevestigt dat er een groter risico is tijdens spannende wedstrijden. "De stress die supporters ervaren is vergelijkbaar met wat mensen voelen tijdens een aardbeving of andere stressvolle situaties. Ook de warmte speelt een rol. Mensen kunnen gedehydrateerd geraken en dat verhoogt ook de kans op hartproblemen."

In het Universitair Ziekenhuis van Brussel hadden ze gisteren geen extra opnames van mensen met hartfalen.  De artsen hebben wel een toename van de bloeddruk gemeten bij patiënten die naar de match keken.

Meest gelezen