Transvrouw wordt Miss Universe Spanje: "Dit is de start van een nieuwe bladzijde"

25 is ze en afgelopen vrijdag werd ze in Madrid gekroond tot 'Miss Universe Spanje', waardoor ze later dit jaar kan deelnemen aan de internationale Miss Universe-verkiezing. Angela Ponce zal dan de eerste transvrouw zijn die aan de internationale competitie deelneemt. Zes jaar geleden besliste het organisatiecomité om transvrouwen toe te laten tot de verkiezing, zowel nationaal als internationaal. Het was de Canadese transvrouw Jenna Talackova die in 2012 de kat de bel aanbond en uiteindelijk slaagde in de reglementswijziging. Talackova wist zich nochtans toen niet te plaatsen voor de internationale Miss Universe-verkiezing.

Maar dat deed Ponce, die dus geboren werd als jongen en op haar 14e begon met de transformatie van man naar vrouw, nu dus wel en ze reageerde zopas dan ook met trots op sociale media:

"Het leven zit vol uitdagingen. In mijn leven betekende dit dat ik uiteindelijk mijn droom heb kunnen waarmaken, ondanks alle obstakels. Die heb ik nochtans steeds opnieuw beschouwd als een mogelijkheid om mijn persoonlijkheid sterker te maken."

"Met mijn volharding, doorzettingsvermogen, discipline, respect en dankzij het feit dat ik geleerd heb mezelf graag te zien, kan ik nu een hoofdstuk afsluiten door het kroontje van Miss Universe te dragen. Samen met mijn familie en vrienden die me altijd door dik en dun gesteund hebben. Zonder hen zou ik nooit zover geraakt zijn."

"Ik wil ook mijn visagist en kapper bedanken dat ze zoveel tijd aan mij besteed hebben, en hun enthousiasme en kennis met me hebben willen delen."

"Vanaf nu start een nieuwe bladzijde voor mij. Aan de titel van 'Miss Universe Spanje' kleeft een grote verantwoordelijkheid die ik graag wil accepteren. Ik beloof alvast een boodschap van aanvaarding, respect en tolerantie uit te dragen. Allemaal volgens de slogan: "We zijn meer dan hetgeen je te zien krijgt"."

Meest gelezen