Tunis krijgt voor het eerst een vrouwelijke burgemeester

Ze had er twee verkiezingsrondes voor nodig in de gemeenteraad, maar ze heeft het uiteindelijk gehaald: Souad Abderrahim wordt de eerste vrouwelijke burgemeester ooit van de Tunesische hoofdstad Tunis.

De nederlaag tegen de Rode Duivels en de uitschakeling in de wereldbeker lijken in Tunesië al snel vergeten, want de Tunesiërs hebben alweer iets te vieren. De 53-jarige Souad Abderrahim is vandaag benoemd tot "Sheikh Tunis", ofwel de burgemeester van Tunis.  Sinds de oprichting van de prestigieuze functie in 1858 had de hoofdstad alleen maar mannen als burgemeesters. Vandaag, 160 jaar later, is dat nu anders.

Politieke carrière

Abderrahim, apotheker van opleiding, kwam snel na de revolutie in 2011 terecht in het politieke leven. Als lid van de islamistische An-Nahda partij werd ze verkozen tot parlementslid in het eerste democratisch verkozen parlement na de val van de toenmalige president Ben Ali. Ze zetelde in het parlement tot 2014.

Afgelopen mei werden er gemeenteraadsverkiezingen gehouden in Tunesië. Maar vandaag pas werd in de nieuwe gemeenteraad van Tunis de burgemeesterverkiezing gehouden. Bij de verkiezingen in mei haalde Abderrahim nog de meeste stemmen voor haar partij An-Nahda. Toch probeert ze duidelijk afstand te houden. Zo beschrijft ze zichzelf als onafhankelijke kandidaat binnen het islamistische An-Nahda. Ze kiest er ook voor om geen hoofddoek te dragen, wat voor vele islamistische partijen in de Arabische wereld een symbool is van een vrome islam.

Meer emancipatie

Het Noord-Afrikaanse Arabische land heeft sinds de opstand in 2011 verschillende positieve stappen gezet voor meer rechten en emancipatie van de vrouw.  Begin dit jaar werd Tunesië zelfs verkozen tot de 'hoofdstad van de Arabische vrouw'.

Meest gelezen