Video player inladen...

Waarom is dat gekoelde pintje op snikhete dagen geen goed idee?

Het is snikheet en dus moet je extra veel drinken. Dat advies kent iedereen en volwassenen doen dat meestal ook, omdat ze automatisch sneller dorst krijgen bij hoge temperaturen. Maar kinderen en bejaarden durven dat wel al eens te vergeten, terwijl net zij gevoeliger zijn voor uitdroging. Professor Dirk Devroey (VUB) legt uit wat je moet weten over drinken bij warm weer. 

Hoofdpijn, suf of prikkelbaar zijn en weinig plassen. Het zijn allemaal signalen dat je te weinig gedronken hebt en dus aan het uitdrogen bent. Uitdroging kan levensgevaarlijk zijn en artsen raden daarom aan om bij deze hoge temperaturen extra veel water te drinken.

"Als je te weinig vocht in je lichaam hebt, dan ga je sneller oververhitten en een hitteslag krijgen", legt Dirk Devroey, professor Huisartsgeneeskunde aan de VUB, uit. "Een hitteslag kan levensgevaarlijk zijn en heel jonge kindjes kunnen er neurologische schade aan overhouden, omdat hun hersenen nog in ontwikkeling zijn."

(lees verder onder de video)

Video player inladen...

"Hoeveel je precies moet drinken, is bij deze temperaturen een moeilijke vraag. Maar als je te weinig drinkt dan zie je dat het best aan je urine", zegt professor Devroey. "Als je lange tijd niet moet urineren of als je urine heel donker is, dan is dat een goed bewijs dat je dringend meer moet drinken. Hetzelfde geldt voor baby's. Als de luier droog blijft of de urine in de luier is te donker, dan heeft de baby te weinig vocht binnen. Je kan het ook zien als de fontanel (de opening in de schedel) ingevallen is."

Zuigelingen krijgen normaal gezien voldoende vocht binnen via de voeding als je hen niet te warm aankleedt of toedekt. "Een baby van 6 maanden oud kan je eventueel wel wat extra water geven, omdat zij al iets meer kunnen zweten", zegt Devroey.

(lees verder onder de video)

Video player inladen...

Omdat kleine kinderen, peuters en kleuters zelf nog te weinig beseffen dat ze dorst hebben, zijn zij extra gevoelig aan uitdroging bij dit warme weer. "De meeste kinderen zullen het zelf zeggen als ze dorst hebben. Maar tijdens het spelen met vriendjes durven ze vergeten om te drinken, terwijl ze door de inspanning veel vocht verliezen."

Professor Devroey raadt aan om voldoende water te voorzien, op kamertemperatuur. "Je kan kinderen eigenlijk nauwelijks te veel laten drinken, maar van ijskoud water kan je wel buikkrampen, maagklachten en diarree krijgen."

Om diezelfde reden raadt professor Devroey ook aan om het frisse pintje, voor volwassenen althans, opzij te houden tot na zonsondergang, als het buiten afgekoeld is. "Net zoals een glas ijskoud water kan een fris pintje invloed hebben op je maag, je darmen en kan het buikkrampen en diarree geven."

(lees verder onder de video)

Video player inladen...

Ook bejaarden lopen meer risico op uitdroging, volgens Devroey. "Ouderen verliezen sneller vocht en hun organen, zoals het hart en de nieren, functioneren minder goed. Daardoor kunnen zij sneller in het ziekenhuis belanden met uitdrogingsverschijnselen. Bij dementerende ouderen moet je zeker ook goed in het oog houden hoeveel zij drinken. Zij hebben absoluut geen honger- of dorstgevoel en gaan niet zelf om water vragen. Je moet ze dus voortdurend water aanbieden en aanmoedigen om te drinken."

Nuttige tips om de warmte door te komen, kan u nalezen op de website warmedagen.be

Meest gelezen