Video player inladen...

Wat zijn de opties voor de jongens in de grot in Thailand, en wat zijn de risico's?

Opluchting en euforie overheersen nu blijkt dat de 12 Thaise jongens en hun voetbalcoach gevonden zijn in een grot in Thailand. Maar ook de volgende stap is erg spannend. Hoe kunnen de jongeren uit de grot worden gered? We zetten de opties en de risico's op een rij.

De "Tham Luang Nang Non" is een ongeveer 10 kilometer lang grottencomplex, dat bestaat uit kamers die met elkaar verbonden zijn door nauwe gangen. Volgens Britse reddingsteams zitten de jongens zo'n 2 kilometer ver in de grot, anderen houden het op 4 kilometer.

Ze zitten 800 meter tot 1 kilometer onder het grondoppervlak, in een kleine, droge inham, op zo'n 400 meter van de "Pattaya Beach"-kamer, een grote kamer middenin de grot. Het heeft de redders 3 uur gekost om bij de jongens te raken, en weer 3 uur om terug te keren naar het basiskamp bij de ingang van de grot.

"We hebben zo hard gewerkt om hen te vinden. We gaan hen nu niet meer verliezen", zegt de provinciegouverneur, die een "100 procent veilige" manier wil garanderen om de jongens te bevrijden. Concreet zijn er slechts twee opties: duikend evacueren of de nodige voorzieningen ter plaatse brengen en wachten tot het water zakt. Een derde optie -ontkomen via een andere uitgang- lijkt minder waarschijnlijk.

Optie 1: duiken

Duiken is ontegensprekelijk de snelste optie. Maar ook de gevaarlijkste. Het water in de grot is duister en modderig, de stroming snel en wisselend.

Professionele duikers hebben dagen nodig gehad om de jongens te bereiken. Hen mee naar buiten duiken, houdt veel risico's in, temeer omdat geen van de jongens kan zwemmen.

Hoe risicovol?

Door de nauwe gangen zouden de jongens in duikuitrusting en met een masker dat het gezicht volledig bedekt, één voor één uit de grot moeten worden gehaald. Daarbij zou dan in de gevaarlijkste gangen worden gewerkt met een soort estafette-systeem, waarbij elke jongen van redder tot redder gaat. Professionele duikers zeggen dat deze optie bijzonder riskant is.

Niet-duikers door een grot loodsen is een van de gevaarlijkst mogelijke situaties

"Niet-duikers door een grot loodsen is een van de gevaarlijkst mogelijke situaties, zelfs als het duiken relatief makkelijk is", zegt Anmar Mirza, een van de Amerikaanse duikers ter plaatse. "Een duiker die een niet-duiker moet redden, kan voor beiden fataal aflopen."

"Een beslissing om de jongens al duikend weg te halen, zal niet zomaar worden genomen, wegens de aanzienlijke technische uitdagingen en risico's", bevestigen Britse duikers ter plaatse.  

Toch lijkt de optie meer en meer in overweging te worden genomen, omdat er vanaf zaterdag hevige moessonregens worden voorspeld.

Optie 2: de jongens in de grot houden

De veiligste optie is de jongens bevoorraden en wachten tot het water zakt. Dat kan wel erg lang duren. Dagen, weken, maar misschien ook maanden, want het regenseizoen duurt tot oktober.

Hoe risicovol?

Water wordt nu al weggepompt uit de grot, maar er worden nog dus meer moessonregens verwacht. Vanaf zaterdag tot eind volgende week zou het weer hevig gaan regenen. 

"Belangrijk om te weten is: zitten de jongens op een veilige plaats, ook als het water blijft stijgen?", zegt Anmar Mirza. "Is dat het geval, dan is de beste optie toch om hen in de grot te houden terwijl andere mogelijke uitwegen worden onderzocht."

Zitten de jongens op een veilige plek, ook als het water blijft stijgen?

De jongens worden nu al bevoorraad met vloeibaar proteïnerijk voedsel om aan te sterken, en moeten verder voedsel en drinkbaar water krijgen. Hun omgeving moet zo veilig en comfortabel mogelijk worden gemaakt. De grot is vochtig, dus de jongens moeten warm en droog worden gehouden. Ook zuivere lucht is een bekommernis. 

Vanmiddag is een zevenkoppig team van de Thaise marine, met daarbij een arts en een verpleegkundige, aangekomen bij de jongens. 

Optie 3: een andere uitweg

Niet alleen in de grot, ook daarbuiten wordt nog altijd gezocht naar manieren om de jongens veilig naar boven te halen. Reddingswerkers blijven proberen om een andere uitgang te vinden, al dan niet met behulp van boorapparatuur.

Hoe risicovol?

Een andere uitgang die leidt naar de jongens, is nog niet gevonden. Bovendien is ook boren niet zonder risico's. "De jongens bevinden zich in een relatief kleine ruimte, waardoor boren heel moeilijk is", zeggen de Britse reddingswerkers ter plaatse. 

Meest gelezen