Archieffoto

Nieuwe records aan hernieuwbare energie, maar droogte wordt nu wel spelbreker bij zonnepanelen

De maanden mei en juni waren zeer goed voor de productie van energie uit zon en wind. Mei was zelfs een recordmaand en zondagmiddag, 1 juli, werd er meer hernieuwbare dan nucleaire energie geproduceerd. De droogte wordt wel een beetje een spelbreker: er ligt intussen veel stof op de zonnepanelen.

In de eerste zes maanden van dit jaar lag de productie van zonne-energie 13 procent hoger dan in de eerste jaarhelft van 2017. Dat komt vooral doordat er steeds meer zonnepanelen worden geïnstalleerd. Maar ook het uitbundige zomerweer deed de voorbije maanden een duit in het zakje.

Record aan zonne-energie

In mei is er een record gesneuveld, meldt hoogspanningsbeheerder Elia. Er is toen 517 GWh (giga wattuur) aan zonne-energie geproduceerd. Bijna elf procent van de energie die in België werd geproduceerd in die maand kwam van zonne-energie. (Voor de volledigheid: er werd in die maand wel minder energie in eigen land geproduceerd dan anders want de helft van het nucleaire park lag stil.)

Ook in juni bleef het zomeren maar toen werd er "maar" 464 GWh aan zonne-energie geproduceerd, minder dus dan in mei. Dat komt door de hogere temperaturen: als het te warm wordt, daalt de elektrische spanning in de zonnecellen en daarmee ook het rendement van de zonnepanelen.

Stof op de zonnepanelen

En er begint nog een factor te spelen, zo zegt Alex Polfliet van het groene consultancybureau Zero Emissions Solutions. "Door de aanhoudende droogte stapelt het stof op de zonnepanelen zich op. Dat maakt dat er minder zonlicht kan worden opgevangen en de productie ook lichtjes daalt."

Stof of niet, zondag 1 juli was wel een hele goede dag voor de productie van hernieuwbare energie. Tussen 12 en 16 uur werd er meer energie geproduceerd uit zon en wind dan uit kerncentrales. Dat is niet voor het eerst maar het is wel uitzonderlijk.

Meest gelezen