Video player inladen...

13 gevangenen van Sint-Gillis trekken naar rechter tegen staat

Dertien gedetineerden van de gevangenis van Sint-Gillis trekken naar de rechter tegen de Belgische staat. Ze vinden dat de staking in de gevangenis hun recht op onder meer bezoek, een dagelijkse douche en een wandeling schaden en eisen een dwangsom van 1.000 per dag elk. 

De dertien gedetineerden starten een kort geding tegen de Belgische staat. Daardoor zou de zitting vrijdag of maandag al moeten plaatsvinden. Ze zijn niet te spreken over de staking van de cipiers die intussen al meer dan twee weken aan de gang is. Volgens de gevangenen schaadt de staking onder meer hun recht op bezoek en een dagelijks douche. 

Hun advocaat is Hamid El Abouti. Hij won twee jaar geleden al een zaak van een twintigtal gedetineerden tegen de Belgische staat. Volgens El Abouti moest de staat toen 160.000 euro aan opgelegde dwangsommen betalen. Die werden uiteindelijk niet betaald, volgens de advocaat omwille van procedurele redenen. El Abouti zegt de nodige stappen te hebben ondernomen opdat dit niet opnieuw zou gebeuren.

Meest gelezen