Videospeler inladen...

Droogte geeft brandweer extra werk: "Dubbel zoveel oproepen als in een gewone vakantieweek"

Door de langdurige droogte krijgen de brandweerkorpsen opvallend meer oproepen voor branden aan bermen, velden en heide. Ook de wespennesten bezorgen de brandweer veel werk. Sommige korpsen spreken van een verdubbeling van het aantal oproepen deze week. 

Door het warme weer en de aanhoudende droogte moeten heel wat brandweerkorpsen veel meer uitrukken voor buitenbrandjes. Het gaat dan vooral om het blussen van bermen, hagen en weiden. "Ook velden waar het hooi gemaaid is of het graan gedorst, zijn gevoelige plaatsen voor branden. Zelfs vuilnisbakken vatten makkelijker vuur. Je kan toch zeggen dat we alles samen ongeveer dubbel zoveel oproepen krijgen als in een gewone vakantieweek," zegt Wouter Meuwis, officier van brandweerzone Brabant Oost.

Ook de brandweer van Antwerpen kreeg meer oproepen om buitenbrandjes te blussen in parken en bermen, zélfs in de stad. Deze week kregen ze daarvoor een 30-tal oproepen, en dat is uitzonderlijk veel.  

Extra waakzaam op Rock Werchter

Ook op Rock Werchter, waar vandaag de campings open gaan, zal de brandweer extra waakzaam zijn. "De brandweer zal er permanent aanwezig zijn, zeker met het warme weer verwachten we extra tussenkomsten", aldus Meuwis.

Voorzichtig met onkruidbranders

Onkruidbranders hebben al heel wat branden veroorzaakt en de brandweer waarschuwt voor het gebruik ervan. Door de lange droogte zijn gewassen en gras extra vatbaar voor vuur. Verschillende brandweerzones hebben aan hun gemeentebesturen gevraagd om voorlopig geen onkruidbranders meer te gebruiken. 

Op veel plaatsen heeft de brandweer ook de handen vol met het verdelgen van wespennesten en dat is vroeger dan gewoonlijk. Meestal ligt de piek pas in augustus. De brandweer Oost-Limburg kreeg afgelopen week 200 oproepen binnen, om een wespennest te verwijderen. In de brandweerzone Brabant Oost krijgen ze ruim 40 oproepen per dag.  

Meest gelezen