BELGA/DOPPAGNE

Achterstand asielaanvragen zo goed als weggewerkt

De achterstand in het aantal asielaanvragen is zo goed als weggewerkt, dat schrijft Het Laatste Nieuws en bevestigt het kabinet van staatssecretaris voor asiel en migratie Francken (N-VA). In de loop van de maand juni was het aantal dossiers in behandeling bij het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) verminderd tot net geen 5.000. 

2,5 jaar geleden, in de nasleep van de asielcrisis, waren er 18.375 dossiers in behandelingen bij het CGVS. Dat was een gevolg van de hoge instroom van asielzoekers in de zomer van 2015, in de hele Europese Unie. Aangezien het CGVS er zo'n 5.000 per drie maanden kan behandelen, was er een concrete achterstand van 13.375 aanvragen.

Het CGVS stelde toen een actieplan op om dat hoge aantal te verminderen tot onder de 5.000. In juni van dit jaar werd dat doel bereikt, met 4.847 dossiers. Concreet gaat het over zo'n 6.300 mensen, ook kinderen die hun ouders vergezellen. 

Het is al van 2000 geleden dat het commissariaat nog zo'n beperkt aantal dossiers behandelde. Het vorige record dateert van 1 januari 2008; toen ging het om 4.966 dossiers. 

Meest gelezen