AFP or licensors

Dan toch een Nobelprijs voor Literatuur, maar een alternatieve als statement

In oktober zal dan toch een Nobelprijs voor Literatuur uitgereikt worden. Let wel: het gaat om een alternatieve prijs als statement. Een groep van Zweedse schrijvers, journalisten en acteurs hebben zich daarvoor verenigd in The New Academy. Na een schandaal rond seksueel misbruik kondigde de officiële Academie aan om voor het eerst in 75 jaar géén Nobelprijs voor Literatuur uit te reiken.  

Even het geheugen opfrissen: eerder dit jaar ontstond grote commotie toen een prominent figuur uit de Zweedse culturele sector, én echtgenoot van een van de leden van de Zweedse Academie, beschuldigd werd van seksueel misbruik. Het betekende uiteindelijk de val van de prestigieuze Academie waarbij verschillende leden hun ontslag indienden.

De leden van de Zweedse Academie zijn echter voor het leven benoemd en kunnen niet zomaar vervangen worden. Om nieuwe leden aan te stellen en vooral te herbronnen, werd beslist om de Nobelprijs dit jaar even te laten rusten. De Nobelprijs Literatuur 2018 wordt volgend jaar wel uitgereikt, tegelijk met die van 2019.

Cultuur zonder privileges, vooringenomen arrogantie en seksisme

Intussen hebben meer dan honderd Zweedse schrijvers, journalisten en acteurs actie ondernomen en zich verenigd in wat ze noemen "The New Academy". Die nieuwe academie zal een alternatieve Nobelprijs toekennen in oktober. De groep wil het imago van cultuur, dat een serieuze deuk heeft gekregen, oppoetsen en het vertrouwen van het grote publiek terug winnen. "We willen mensen eraan herinneren dat literatuur democratische waarden en respect zou moeten promoten, zonder privileges, vooringenomen arrogantie en seksisme", klinkt het.

Bibliothecarissen (!) zullen selecteren

Terwijl de officiële Nobelprijs toegekend wordt achter gesloten deuren, pakt The New Academy het anders aan. Bibliothecarissen uit heel Zweden worden bij de selectie van de genomineerden betrokken.

Wie kan genomineerd worden? Werkelijk iedereen die minstens twee boeken gepubliceerd heeft, en waarvan er één werk de voorbije tien jaar is verschenen. The New Academy wil graag inzetten op schrijvers die "menselijke verhalen uit de wereld" brengen.  

Na de selectie zal het publiek kunnen stemmen. Een jury zal vervolgens uit de vier populairste schrijvers kiezen. In oktober wordt de laureaat bekendgemaakt. Hij of zij krijgt de prijs op 10 december overhandigd. Daarna houdt The New Academy ook gewoon op te bestaan.

Meest gelezen