Video player inladen...

Au pairs in ons land vaak uitgebuit, aantal inbreuken in jaar tijd fors gestegen 

Bij 120 controles van au pairs van buiten de EU door de Vlaamse sociale inspectie werden vorig jaar liefst 88 overtredingen vastgesteld. Bij au pairs van binnen de EU is de economische uitbuiting mogelijk nog veel groter, want zij worden niet geregistreerd en zijn dus onzichtbaar. 

De economische uitbuiting van au pairs is niet nieuw, maar het misbruik neemt fel toe.  De au pair is een jongere die tijdelijk bij een gastgezin verblijft, aan taal- en cultuurverrijking doet en een bedrag krijgt in ruil voor lichte huishoudelijke taken.

Maar klopt die idyllische voorstelling? Want het aantal vastgestelde onregelmatigheden, zoals het niet laten volgen van een taalcursus of het niet overschrijven van het afgesproken zakgeld is, in vergelijking met 2016, bijna verdubbeld.

De sociale inspectie rapporteerde meer dan 80 procent overtredingen bij de au pairs, zoals 38 tot soms 60 uur per week meedraaien in een huishouden, vaak dag en nacht. De wet laat 4 uur per dag toe of 20 uur per week.

Europese au pair is onzichtbaar

De uitbuiting van au pairs van buiten de EU, vooral Filipijnen of Zuid-Afrikanen, is nog enigszins controleerbaar. "Er waren vorig jaar 353 au pairs van buiten de EU", zegt het Rekenhof. "Zij moeten over een arbeidsvergunning, arbeidskaart en een verblijfsvergunning beschikken, we weten wie ze zijn." 

Maar voor EU-au pairs geldt vrij verkeer van goederen en personen, met als pervers effect dat ze niet worden geregistreerd en dus onder de radar blijven van sociale of arbeidsinspectie. 

Geef au pairs dezelfde loon- en arbeidsvoorwaarden als huispersoneel

Voor de sociale partners (SERV) is het duidelijk: "Geef au pairs dezelfde loon- en arbeidsvoorwaarden als huispersoneel, maak het taal en cultuurprogramma afdwingbaar en tewerkstelling kan het best via een au pair-uitzendbureau. Door de verplichte aangifte bij de RSZ worden EU-au pairs dan meteen zichtbaar gemaakt."

Jan Knockaert (Fairwork-Belgium, dat zich inzet voor de bescherming van kwetsbare buitenlandse werknemers) kan vrede nemen met het SERV-voorstel: "Wel op voorwaarde dat we bij de uitwerking de arbeidsvoorwaarden precies omschrijven en dat we bij evaluatie  de economische uitbuiting zien dalen."  

Meest gelezen