Video player inladen...

Betalen buiten de eurozone? Reken af in de lokale munt

Als je geld afhaalt of betaalt buiten de eurozone, kan je het bedrag beter niet laten afrekenen in euro. Je kiest best voor de lokale munt om onverwachte kosten te vermijden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Duitse consumenten-organisatie.

Wie op reis gaat naar een land buiten de eurozone, heeft het wellicht al meegemaakt: de bankautomaat vraagt of je geld wil afhalen in de lokale munt of in de eigen munt: "withdrawal with conversion" of "without conversion". Omdat veel mensen niet weten wat het verschil is tussen beide opties, kiezen ze vaak op goed geluk.

Maar het maakt wel degelijk iets uit. Als u voor de lokale munt kiest, dan rekent uw bank u 1 à 2 procent kosten aan voor de omzetting. Kiest u voor de eigen munt, dan gaat een internationale speler, een zogeheten aanbieder van DCC (dynamic currency conversion) het bedrag omrekenen. Ook veel winkels en hotels bieden de omrekendienst aan. Maar voor die dienst moet betaald worden en die kosten kunnen hoog oplopen.

In sommige gevallen lopen de kosten op tot 12 procent.

Duitse consumentenorganisatie Stiftung Warentest

De Duitse consumentenorganisatie Stiftung Warentest bezocht 13 landen buiten de eurozone en betaalde met en zonder DCC. De bedragen met DCC waren 2,6 tot 12 procent hoger. In Polen, Hongarije en Tsjechië werden de hoogste kosten geregistreerd. 

De Europese consumentenorganisaties vragen dat deze misleidende diensten worden verboden.

Meest gelezen