AMELIE-BENOIST / BSIP

Bisschoppen over abortus: "De vrouw is nog het grootste slachtoffer hiervan"

Geert De Kerpel, de woordvoerder van de Belgische bisschoppen, zegt dat het plan van de regering verregaand is. De bisschoppen betreuren vooral dat abortus "een gewone medische ingreep wordt".

Abortus is altijd een gevoelig thema geweest bij ons. Denk maar aan de "abortuskwestie" onder koning Boudewijn, die in 1990 weigerde de abortuswet te ondertekenen, waardoor België zelfs een dag zonder koning zat. Nu de regering-Michel het plan heeft opgevat om abortus uit het strafwetboek te lichten, laten tegenstanders zich weer horen. De Belgische bisschoppen bijvoorbeeld. Zij publiceerden twee weken geleden al een aanklacht, nu herhalen ze hun bezwaren.

"Het strafwetboek beschermt de menselijke waardigheid, de fysieke integriteit. Als men abortus uit het strafwetboek wil halen, dan vrezen wij dat men eigenlijk het signaal geeft dat het meest kwetsbare menselijk leven, namelijk een mens in wording, een foetus, het niet meer waard is om beschermd te worden. Het zou uiteindelijk om een gewone medische handeling gaan zonder meer", meent Geert De Kerpel.

De vrouw die abortus heeft gepleegd, dreigt nog het grootste slachtoffer te worden want psychologische hulp zal niet meer kunnen

Geert De Kerpel, woordvoerder Belgische bisschoppen

"En dan dreigt net de vrouw, die abortus heeft gepleegd, nog het grootste slachtoffer te worden. Heel veel vrouwen die abortus plegen, gaan door een rouwproces. Hebben psychologische hulp nodig. Maar als het iets gewoon medisch wordt, kan hulp dan nog, mag je dat dan nog vragen? Vrouwen zullen zich op den duur nog moeten verantwoorden waarom ze hulp vragen. Elke abortus is een mislukking, het laatste dat we willen, is dat die vrouwen nog eens beschuldigd worden ook."

Volgens de regering is het plan louter symbolisch. Op zich blijven de voorwaarden dezelfde: abortus blijft strafbaar na 12 weken en de 6 dagen bedenktijd -vooraleer een ingreep kan plaatsvinden- blijven ook. De vermelding verdwijnt gewoon uit het strafwetboek. "Waarom blijft dat dan niet staan in het strafwetboek?", vraagt De Kerpel zich af. "Sommige regeringspartijen spreken zelfs van een recht. Dat is verregaand. Geen enkele arts kan dan nog abortus weigeren, geen enkele instelling -van welke filosofische aard dan ook- kan nog weigeren."

"Alles samen bekeken is het ongewenste, nieuwe leven dus storend. En dat is een symptoom van een dieper liggend probleem in de samenleving. Dat begint bij het ongeboren leven en dat eindigt bij het oude, zieke leven. Maar het gaat ook over vreemdelingen, migranten, gehandicapten, over alles wat onze dagelijkse planning verstoort. We kunnen daar gewoon niet meer mee om blijkbaar."

Of het een teken is van de afnemende katholieke invloed? "Ik zie mensen van over de verschillende filosofische grenzen heen ook anders denken. Het gaat in deze echt niet over een louter katholiek denken. Het gaat over fundamentele filosofische vragen, over één van de fundamenten van het leven", besluit De Kerpel.

Herbeluister hier het gesprek met Geert De Kerpel in "De Ochtend"

Meest gelezen