Video player inladen...

Britse antiterreurpolitie bevestigt: koppel vergiftigd met zelfde zenuwgas als Sergej en Julia Skripal 

In Groot-Brittannië is een Brits koppel vergiftigd met novitsjok, een zenuwgas waarmee ook de Russische oud-spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia werden vergiftigd. Het incident gebeurde in Amesbury, vlak bij Salisbury, de stad waar de vorige vergiftiging plaatsvond. Het koppel verkeert in kritieke toestand. 

De man (45) en de vrouw (44) werden afgelopen zaterdag bewusteloos aangetroffen in een huis  in Amesbury, zo'n 13 kilometer van Salisbury. De politie dacht eerst dat ze besmette drugs hadden gebruikt, maar Britse media hielden er al snel rekening mee dat het koppel mogelijk (onopzettelijk) met het bewuste gif in aanraking was gekomen.

Nu heeft de Britse antiterreurpolitie bevestigd dat het zenuwgas werd teruggevonden bij het koppel. De twee zijn in kritieke toestand opgenomen in hetzelfde ziekenhuis waar ook de Skripals werden behandeld. In Amesbury zijn enkele plaatsen afgesloten waar de twee veertigers vaak kwamen. 

De politie is een onderzoek gestart, maar benadrukt dat er geen aanwijzingen zijn dat de man en de vrouw doelbewust zijn vergiftigd.

Skripal

In maart van dit jaar werden de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia bewusteloos aangetroffen op een bankje in een park in Salisbury. Ook zij bleken te zijn blootgesteld aan het zenuwgas novitsjok. De Britse regering wees Rusland toen met de vinger.

De onderzoekers in de nieuwe zaak proberen na te gaan of de novitsjok zou zijn bereid in het park in Salisbury, en of het koppel uit Amesbury daar met de substantie in contact zou zijn gekomen.

Novitsjok werd in de vroegere Sovjet-Unie geproduceerd. De aanslag op de Skripals veroorzaakte in het voorjaar een diepe internationale crisis. Verschillende landen, ook België, wezen Russische diplomaten uit. Moskou reageerde met gelijkaardige maatregelen. De Skripals verblijven op dit moment op een onbekende locatie.

Bekijk hier de reportage uit Terzake

Video player inladen...

Meest gelezen