Video player inladen...

Cipiersvakbonden bereid om staking op te schorten, als minister Geens hun voorstel wil bekijken

De twee grote cipiersvakbonden ACV en ACOD hebben een tegenvoorstel klaar voor de minimale dienstverlening in de gevangenissen. Als minister van Justitie Geens (CD&V) erover wil nadenken, willen zij hun staking stopzetten tot eind augustus. De minister wil hun voorstel "constructief bekijken", maar zegt dat er eerst overleg met de premier nodig is.

De bonden hebben hun voorstel gisteren voorgelegd tijdens een informeel overleg met de minister. "Wij hebben alle begrip voor de toestand van gedetineerden tijdens een staking", zegt Gino Hoppe van de socialistische vakbond ACOD. "Maar volgens ons is er een andere oplossing mogelijk dan een minimale dienstverlening in te voeren."

Het Comité ter Preventie van Foltering (CPT) van de Raad van Europa heeft ons land een jaar geleden op de vingers getikt omdat de basisrechten van gevangenen niet gegarandeerd worden tijdens een staking. Minister Geens wil dat oplossen met een minimale dienstverlening. Maar volgens Hoppe kan dat ook op een andere manier: "Stel dat we vier dagen actie gaan voeren. Dan zullen we op dag 1 gewoon staken, zoals nu. Op dag 2 zullen we ervoor zorgen dat een aantal dingen gegarandeerd worden, zoals wandelingen en douches. Dag 3 staken we opnieuw volledig en voorzien we niks. En op dag 4 gaan we niet alleen wandeling en douche garanderen, maar ook bezoek. Op die manier komen we tegemoet aan het rapport van het CPT, zelfs tijdens een staking."

Volgens Gino Hoppe zullen daarvoor niet alle cipiers moeten komen werken tijdens een actie: "We zullen voor alle afzonderlijke gevangenissen een plan opstellen met hoeveel mensen er moeten komen werken. Dat kan per inrichting totaal anders zijn. Op die manier nemen wij als vakbond onze verantwoordelijkheid, en willen we het probleem oplossen waar België al jaren voor veroordeeld wordt. Op die manier hoeven woorden als 'opvorderen' en 'minimale dienstverlening' niet meer gebruikt te worden."

Staking opgeschort?

De vakbonden bieden meteen de mogelijkheid om hun staking, die al meer dan twee weken duurt, voorlopig stop te zetten. "Wij hebben gevraagd om ons voorstel op een rustige manier te bekijken. Daarom stellen we voor om de acties op te schorten tot 20 augustus, en dan opnieuw aan tafel te gaan zitten. Zo keert de normale situatie terug voor de gedetineerden tijdens de zomermaanden. Ik hoor minister Geens gisteren in Terzake zeggen dat hij 21 juli als deadline neemt. Daarom komen wij nu met dit voorstel naar buiten. Als de minister zegt dat hij erover wil nadenken, schorten wij onze acties op", zegt Hoppe.

Geens: "Ik zal het constructief bekijken"

Minister van Justitie Geens laat voorlopig niet in zijn kaarten kijken: "Ik heb gisteren met de vakbonden gesproken en zal dat morgen opnieuw doen. Vrijdag pleeg ik overleg binnen de regering. Wat het voorstel zelf betreft, is het te vroeg voor mij om ja of nee te zeggen. Maar ik wijs er wel op dat de Raad van Europa vragen dat er elke dag bepaalde diensten worden gepresteerd, en niet de ene dag wel en de andere dag niet. Ik weet wel dat douchen ook twee keer per week kan. Maar er moet wel elke dag wandeling zijn bijvoorbeeld. Dus de ene dag wel een wandeling, en de andere dag niet: zo werkt het niet. Maar ik zal het voorstel constructief bekijken.

Geens is wel verbaasd dat de bonden met hun voorstel naar buiten komen: "Ik onderhandel liefst niet via de televisie, maar wel in het beslotene, zoals we dat gisteren gedaan hebben. Dus ik ben een beetje verrast dat men dit nu publiek brengt. Ik heb inderdaad de datum van 21 juli naar voor geschoven, maar wel als moment waarop de vakbonden mij hun opmerkingen moeten laten kennen. Dat is alles wat ik gisteren gezegd heb. Intussen loopt het sociaal overleg. Morgen hebben we voor het laatst een formeel gesprek."

Meest gelezen