De Lijn neemt aandeel van NMBS in Blue-bikes over

De Lijn zal het aandeel van de NMBS in de Blue-bikes aan de treinstations overnemen. Daarover is er een akkoord op directieniveau. Het akkoord moet nog groen licht krijgen van de raden van bestuur van De Lijn en de NMBS. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) in het Vlaams Parlement gezegd.

De NMBS heeft al meermaals laten verstaan dat het eigenlijk af wil van haar eigen deelfietsensysteem, waarbij aan meer dan 50 stations fietsen kunnen worden gehuurd. Het systeem telt 20.000 klanten en is goed voor meer dan 200.000 ritten per jaar.

Hoofdaandeelhouder NMBS (52 procent) vindt dat fietsenverhuur niet tot de kerntaken van de spoorwegen behoort en wil af van het deelfietsensysteem. Aan Vlaamse kant liet minister van Mobiliteit Weyts eerder al verstaan dat hij De Lijn, dat momenteel een belang heeft van 32 procent, graag een grotere rol ziet spelen in het Blue-bike-verhaal.

In het Vlaams Parlement bevestigde hij dat er op directieniveau een akkoord is over de overname van het belang van de NMBS door De Lijn. Dat akkoord moet nog wel groen licht krijgen van de raden van bestuur van beide vervoersmaatschappijen. Volgens Weyts wordt het huidige aanbod behouden en is er een basis om het aanbod in heel Vlaanderen nog te verhogen.

Vanmorgen trok een aantal Vlaamse steden en gemeenten in De Tijd nog aan de alarmbel. In een boze brief aan de NMBS hekelen ze de gebrekkige investeringen van de NMBS in het deelfietsensysteem. Weyts is ervan overtuigd dat de overname door De Lijn voor hen een goede zaak zal zijn.

Meest gelezen